Ami jó a húgyúti fertőzésre

#fertőző betegség #húgyúti betegségek
2011.12.04. Módosítva: 2015.11.04.

A tőzegáfonyalé segíti a húgyúti fertőzések gyógyulását. Kisebb eséllyel tér vissza a húgyúti fertőzés, ha valaki naponta iszik vörös áfonyalevet - állapították meg ilyen fertőzés miatt kórházban kezelt gyerekek egészségének nyomon követése alapján finn kutatók.

A visszatérő húgyúti fertőzések a kellemetlenségükön túl veszélyesek is gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt, mert károsíthatják a vesét. A fertőzés kezelésére szokásosan alkalmazott antibiotikumoknak is van kockázatuk, főként a baktériumrezisztencia kialakulása miatt.

Hét finn kórházban összesen 255, egy és 16 év közötti, húgyúti fertőzéssel kezelt gyereket vontak be követéses vizsgálatukba az Oulu Egyetemi Kórház kutatói.

A gyerekeket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik fele hat hónapon át naponta ivott vörös áfonyalevet, míg a másik csoportba tartozók nem fogyasztottak áfonyalevet. Kórházi kezelését követő egy éven belül az első csoportba került 126 gyerek közül 20-nál, míg a második csoportban lévő 129 gyerek közül 28-nál jelentkezett legalább újabb húgyúti fertőzés, ami közel azonos arányt jelent.

Ugyanakkor az egy éven belüli összes fertőzések száma jóval kisebb volt az első - áfonyás - csoportban, és kevesebb antibiotikumra volt szükség terápiájuknál, mint a másik csoportban.

Jarmo Salo kutatásvezető és csoportja tanulmányát a Clinical Infectious Diseases című szaklapban tette közzé.

Forrás: MTI