Ezeket látta már?

Bárányhimlő: súlyosak is lehetnek a szövődmények

baranyhimlo_jo

Újra felütötte fejét a bárányhimlő, amely bár az esetek többségében normál lefolyású, azonban a szövődményekkel is számolni kell. Milyen szövődményei lehetnek és mikor forduljunk orvoshoz?

A bárányhimlő járványok rendszerint 4-5 évente, a tavaszi-őszihónapokban alakulnak ki. A bárányhimlő jellemző, rendkívül kellemetlen tünetei általábankét hét lappangási időután jelentkeznek. Mivel a betegség nagyon ragályos, a testvérek szinte mindig megkapják, ami további problémát jelent a család életében.

A bárányhimlő tünetei, megelőzése

A fertőzöttek rendszerint belázasodnak, köhögnek és viszkető kiütések jelennek meg testükön. A kiütések felülfertőződése hegesedést okozhat. Azok a kislányok, akik gyermekkorukban nem esnek át a betegségen, később, terhesen, a magzat egészségét kockáztathatják.

A fertőződés megelőzhető védőoltással, mely 9 hónapos kortól, minimum 6 hét különbséggel adandó 2 oltást jelent. Bár az oltás térítésköteles, a szülők nagy részének meg fogja érni a befektetés a hosszú hiányzások elkerülésével.

A fertőzött felnőttek általános levertségről panaszkodnak, influenzaszerű tüneteik vannak és olyan, komolyabb szövődményeik is lehetnek, mint a tüdőgyulladás.Sajnálatosan, bár ritkán, halálos kimenetelűek is lehetnek ezek. Főleg azok a betegek vannak veszélyben, akiknek jelentősen csökkent a fertőzések elleni védekezőképessége.

Van különbség a gyermek- és felnőttkori bárányhimlő között? Nézze meg itt!

A bárányhimlő szövődményei

A leggyakoribb, sokak által ismert szövődmény a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, ami a gyógyulás után is gyakran egész életre látható hegeket, himlőhelyeket hagy.

Azt már kevesebben tudják, hogy az ártalmatlannak gondolt bárányhimlő akár szívizom-, máj- vagy ízületi gyulladást, csontvelőgyulladást és vérmérgezést is okozhat.

Viszkető kiütések jelennek meg a bőrön: így néz ki a bárányhimlő. Viszkető kiütések jelennek meg a bőrön: így néz ki a bárányhimlő. Forrás: EgészségKalauz

Egyik leggyakoribb idegrendszeri komplikációja pedig a kisagyat érintő jóindulatú gyulladás, amely mozgáskoordinációs zavarral jár: az akaratlagos mozgások végrehajtása közben remegés, beszédzavar, hányinger, hányás fordulhat elő. A riasztó tünetek ellenére 2-3 hét alatt beavatkozás nélkül gyógyuló betegségről van szó.

Ritkább, de veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás, ami fejfájást, hányást, zavartságot, görcsöket okoz, és késői idegrendszeri maradványtünetekkel gyógyulhat.

Ugyancsak a bárányhimlő ritka szövődménye lehet a stroke, az orvosi szakirodalomban közölt esetek száma egyre nő. Megfigyelték, hogy a stroke gyakorisága a varicellát követő 1 éven belül kb. háromszorosára nő.

A bárányhimlő lehetséges szövődményei:

 • a bőr és a lágyrészek bakteriális felülfertőződése (cellulitis, ótvar)
 • kiszáradás,
 • idegrendszeri gyulladás,
 • tüdőgyulladás,
 • ízületi- és csontgyulladás,
 • szívizom-, májgyulladás,
 • agyvelőgyulladás
 • vérképzőrendszeri eltérések,

vérmérgezés.

A súlyos szövődmények kezelése hosszan tartó kórházi ápolást igényelhet.

Bárányhimlős a gyerek, mikor vigyem orvoshoz?

A kiütések jelentkezésekor mindenképpen mutassuk meg a gyereket az orvosnak. Ha az alábbi tüneteket, panaszokat tapasztaljuk,ne késlekedjünk újra felkeresni a háziorvost, gyerekorvost:

 • a gyermek nem iszik eleget
 • a bőr a kiütések körül pirossá, duzzadttá válik, vagy a bőr egyéb területein piros, meleg, fájdalmas részeket észlelünk
 • a gyermek nagyon gyenge, nehezen ébreszthető fel
 • a gyermek erősen köhög, gyakran hány
 • a láz újabb kiütések jelentkezése nélkül is megmarad, vagy a gyermek ismételten belázasodik
 • a gyermek szokatlanul viselkedik, vagy más nyugtalanító tüneteket észlelünk nála.

Forrás: baranyhimlo.hu

Forrás: EgészségKalauz