Ezeket látta már?

D-vitaminhiány és gyermekkori kövérség

D-vitamin hiányában kövérebbek a gyerekek? A D-vitamin alacsony szintje etnikai csoportoktól függően hozható kapcsolatba a gyermekkori elhízással – olvasható Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism májusi számában.

A D-vitamin hiány igen általános állapot az amerikai gyermekek között. A vitamin egyik forrása a bevitt élelmiszer, azonban a szervezet a napfény hatására maga is képes szintetizálni az anyagot. A mesterséges pótlás szintén segíthet a probléma orvoslásában.

D-vitaminhiány és gyermekkori kövérség

A Pittsburghi Egyetem kutatói 237 egészséges, elhízott és nem elhízott 8 és 18 év közötti gyermek D-vitamin szintjét mérték. Megállapították, hogy legtöbbjük esetében D-vitamin hiány állt fenn. Az alacsony D-vitamin szint általában magasabb testtömeg-indexszel (BMI) társult, és alacsonyabb volt a "jó koleszterin", a HDL szintje is. Azonban különbség adódott etnikai hovatartozástól függően: a fehér bőrű gyermekek esetén a zsírszövet inkább a zsigerekben halmozódott fel, míg a feketéknél inkább a bőr alatti zsír növekedése volt tapasztalható.

Dr. Silva Arslanian és munkatársai a vitaminpótlás egy új szempontjára mutattak rá: az optimális D-vitamin mennyisége hozzájárul a normális vérzsírszinthez, és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához