Ezeket látta már?

EHEC-járvány: fogások - és melléfogások... (bírálat a német kormánynak)

Járvány - Bírálják a német hatóságokat az EHEC-járvánnyal kapcsolatos melléfogásokért. Tekintélyes szakértők és több mezőgazdasági szervezet képviselői élesen bírálták az illetékes német hatóságokat az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvánnyal kapcsolatos melléfogásokért.

A bírálatokból egyformán kijutott a kormánynak és a Robert Koch országos járványügyi intézetnek, amiért több mint két héttel az eddig legalább 15 halálos áldozatot követelő járvány kitörése után az okok felderítésében egy tapodtat sem jutottak előre.

EHEC-járvány: fogások - és melléfogások... (bírálat a német kormánynak)

Több szerdai (06.01.) nyilatkozatból kitűnt, hogy elhibázottnak tartják a hatóságok információs politikáját is, különös tekintettel azokra az elsietett és megalapozatlan állásfoglalásokra, amelyek szerint a járványt coli baktériummal fertőzött spanyolországi uborka, illetve néhány észak-németországi zöldségfajta okozta.

A szerdai újságok beszámoltak arról, hogy különösen spanyol részről bírálták a német kormányt az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek Debrecenben tartott nem hivatalos tanácskozásán. Idézték az illetékes spanyol minisztert, aki mélységes csalódottságának adott hangot a német válságkezelés miatt, utalva arra, hogy a spanyolországi uborka minden alapot nélkülöző meggyanúsítása az ország mezőgazdaságának eddig hetente mintegy 200 millió eurós kárt okozott.

Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóságok az előző nap beismerték: a különböző laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fertőzést - az előzetes feltételezések ellenére - nem a Spanyolországból importált uborka okozta. Változatlanul érvényben van viszont a különböző észak-németországi zöldségfajták - mindenekelőtt a paradicsom, az uborka és a saláta - fogyasztására kiadott figyelmeztetés, miközben a hatóságok beismerték, hogy ezekre vonatkozóan sem rendelkeznek konkrét bizonyítékokkal. A német parasztok veszteségei ugyanakkor óriásiak, és szervezeteik a kormánytól, valamint az Európai Uniótól sürgetnek kártérítést.

Hemolitikus urémiás szindróma (HUS)

Csak a lényege:

a vörös vérsejtek szétesésével járó vérszegénység, akut veseelégtelenség (urémia), és alacsony vérlemezke/trombocita-szám jellemzi. A legtöbb esetben hasmenés szövődményeként jelentkezik.

Orvosi sürgősségi állapot, 5-10%-os halálozási aránnyal jár. A felépülő betegekben nincsenek maradványtünetek, ritkán kialakulhat krónikus vesebetegség. Gyermekek inkább veszélyeztetettek.

forrás: wikipedia

A felmérések szerint a járvány következtében fokozatosan változnak a németek táplálkozási szokásai. Mind többen mondanak le - legalábbis egyelőre - a nyers zöldségek fogyasztásáról, az étkezdékben a meggyanúsított zöldségek lekerültek az étlapról, a salátabárok kiürültek, a McDonald's-üzletek a különböző hamburgereket kérésre minden zöldség nélkül kínálják, miközben új világ köszöntött a különböző híres németországi kolbászokra, a "wurstokra".

A legfrissebb adatok szerint immár több mint 1500-at tesz ki a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. Változatlanul nagy aggodalomra ad okot, hogy több százan a legsúlyosabb tünetekkel, azaz a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködnek, ami vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget jelent. A fertőzés következtében egyre több betegnél észlelnek központi idegrendszeri károsodásokat.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához