Ezeket látta már?

Hatékonynak bizonyul az agyhártyagyulladás elleni vakcina!

2012.01.20. Módosítva: 2015.11.04.

Az egyik leggyakoribb típusú gyermekkori agyhártyagyulladás ellen hatékony az új vakcina, amelynek klinikai vizsgálatairól chilei kutatók a The Lancet című orvosi folyóiratban számolnak be.

Mint a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk) írta, Nagy-Britanniában évente körülbelül 2 ezer ilyen esetet jelentenek be, főként 5 év alatti gyerekeknél fordul elő a meningitis B típusa.

Hatékonynak bizonyul az agyhártyagyulladás elleni vakcina!

A meningitis B kórokozója ellen nehéz egyetlen, univerzális vakcinát előállítani, mert több ezer, egymástól csak kissé eltérő baktériumtörzs okozhatja a betegséget. A meglévő oltóanyagok az agyhártyagyulladást kiváltó baktériumtörzsek közül csak négy-öt ellen kínálnak védelmet.

A 4CMenB jelű új vakcinát úgy állították elő, hogy több ezer meningitis B baktériumtörzs genetikai összetételét elemezték azt keresve, hogy milyen közös elemeik vannak, amelyek célpontul szolgálhatnak egy hatékonyabb vakcinának.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy kisgyerekeknél hatékony az új vakcina, a Chilei Egyetem kutatói most a 11 és 17 év közötti korosztálynál vizsgálták hatékonyságát. Megállapították, hogy a védőoltás két adagja csaknem teljes, 100 százalékos védettséget nyújtott azoknak, akiknek beadták.

A tanulmány chilei szerzői úgy vélik, hogy a védőoltás a vakcinálási program hatékony eleme lehet azokban az országokban, ahol gyakori a meningitis B-vel való fertőzés, így az Egyesült Államokban és Európában is.

Forrás: MTI