Ezeket látta már?

Hogyan működik a mandulánk?

Az orr- és torokmandulák a szervezet védekező rendszerében töltenek be fontos szerepet. Ezen az endoszkópos felvételen jól látható a páros szerv. Az orrmandula viszont egy jóval eldugottabb helyen az orrgaratban található és csupán egy van belőle.

Dr. Horváth Miklós, fül-orr-gégész, egyetemi tanársegéd: "Az orr- és a torokmandula az immunrendszer alkotórésze. A testtől idegen anyagok felismerésében van szerepe és az ezek ellen történő ellenanyagtermelés megindításában."

Hogyan működik a mandulánk?

A legsúlyosabb problémát az állandó gyulladásban lévő okozza. Ilyenkor folyamatosan jelen vannak benne a különböző betegségeket kiváltó kórokozók. Így sokszor a bőrbetegségekért, a reumás megbetegedésekért és akár a szívbelhártyagyulladásért is a mandula a felelős.

Dr. H. M.: "Tapasztalati úton jöttek rá, hogy ha eltávolítják a mandulát, akkor meggyógyulnak bizonyos betegségek például a bőrbetegségek, reumás megbetegedések."

Ilyenkor csak a gyors műtéti beavatkozás segít. Egészséges mandulát nem szokás eltávolítani. Kivéve, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a mandula daganatot rejt. Ilyenkor a szövettani vizsgálathoz az egész szervet kiveszik.

Dr. H. M.: "Amikor például nyirokcsomóáttétet találunk a nyakon és sehol a szervezetben nem találunk daganatot, amiből ez az áttét keletkezhetett, ilyen esetben indokolt lehet egy látszólag ép mandula eltávolítása is, hiszen esetleg megtaláljuk a nyaki áttét forrását a mandulában."

Bár az orr- és torokmandulák a szervezet védekező mechanizmusában vesznek részt, eltávolításuk mégsem okoz egészségkárosodást. Ennek oka, hogy vannak más védőbástyái is szervezetünknek. S hogy mi ennek az oka? A magyarázat az egyedfejlődésben keresendő.

Dr. H. M.: "A manduláknak a szerepe az immunrendszer fejlődésében, elsősorban az élet első, második és harmadik évében van. Tehát felnőtt korban, idősebb gyermekkorban, a manduláknak az aktív immunvédekezésben már nincs jelentős szerepük."

A mandulaműtétek kis műtétnek számítanak, a beavatkozás csak rövid ideig tart és általában altatásban végzik. A műtéti kockázat és a lehetséges szövődmények száma minimális. Ennek ellenére, ha nincs baj vele, jobb, ha helyén marad.

Tekintse meg a témához kapcsolódó videónkat!

Forrás: Freepress.hu

Forrás: freepress.hu