Ezeket látta már?

Ki felelős azért, ha a gyerekünk a strandon megfertőződik?

strand, fertőzés, hányás, hasmenés

A legtöbben lezuhanyozunk a strandon töltött nap után, de ismer olyat, aki véletlenül sem hagyná ki a zuhanyzást a medence használata előtt?

A szennyezett víz lenyelése, belélegzése vagy az azzal való egyéb érintkezés okozta vízi fertőzések sokakat embert érintenek évente. Az ilyen fertőzéses megbetegedések terjedésében jelentős szerepet játszanak a nyilvános uszodák és strandok. Ennek ellenére kevés szülő tanítja meg gyermekét a szükséges óvintézkedések betartására - derül ki a Michigani Egyetem gyermekkórháza által végzett közvélemény-kutatásból.

A medencehasználat előtti zuhanyzás jelentősége

A felmérés során 865 öt-tizenkét év közötti gyermeket nevelő szülőt kérdeztek meg a témában. Arra kérdésre, hogy kinek a felelőssége a fertőzések megelőzése, a szülők 28 százaléka azt válaszolta, hogy kizárólag a strand személyzetéé. A szülők többsége pedig nem vette figyelembe az uszodák felhívását a higiéniai okokból szükséges úszás előtti zuhanyzásra.

Az úszás előtti zuhanyzás pedig nem csak a kórokozók visszaszorítására alkalmas. Egy 2010-es tanulmány kimutatta, hogy amikor a fürdőzők nitrogéndús kozmetikumai és naptejei az uszodavíz fertőtlenítő szereivel keverednek, a készítmények kémiailag módosulnak, és mérgezőbb anyagokká válhatnak.

Olvasson tovább! Ilyen betegségek terjednek a strandokon!

A kutatók szerint valóban az üzemeltetők felelőssége a víz megfelelő fertőtlenítése, de a felelősségük csak eddig terjed. Bár a klór a vízi fertőzéseket okozó kórokozók többségét 1 órán belül elpusztítja, a hasgörcsöt, hasmenést és hányingert kiváltó cryptosporidiosis például akár napokig is képes túlélni még a megfelelően fertőtlenített vízben is.

A szakemberek szerint a vízi fertőzések terjedésének legjobb módja a kórokozók vízbe jutásának megelőzése. Erre szolgál az úszás előtti alapos, szappanos zuhanyzás.

Forrás: Napidoktor