Ezeket látta már?

Közérdekű hír: karidegfonat-sérült gyermekek találkozója!

Plexus Nap: karidegfonat sérült gyermekek országos találkozója. Plexus Napot szervez a Gézengúz Alapítvány, melynek célja kapcsolatteremtés azokkal a családokkal, ahol Plexus brachialis sérült gyermeket nevelnek. Szakértők tanácsai és terápia segítségével ugyanis kezelhető a születéskor keletkező rendellenesség.

Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Plexus Nap június 9-én, mely a Plexus brachialis laesio, vagyis a kar izmait beidegző idegek sérülésével világra jött újszülöttek azonnali terápiás kezelését igyekszik minél hatékonyabban megvalósítani. Ennek érdekében a húszéves Gézengúz Alapítvány alapítása óta foglalkozik karidegfonat sérültekkel, az országban egyedülálló Plexus program keretében, melyben évente 30-40 család vesz részt. Ennek a programnak része az Országos Plexus Nap, amikor a területen elismert szakértők tartanak előadásokat szülőknek, és látják el őket tanácsokkal. Idén Dr. Berényi Marianne, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa és munkatársai, valamint Dr. Pintér Sándor a szegedi Traumatológiai Klinika egyetemi docense és kollégái osztják meg tapasztalataikat az érintettekkel.

Magyarországon évente 100-150 Plexus brachialis laesio sérüléssel a világra jött újszülött szorul azonnali kezelésre. Az összejövetel egyik fő célja éppen az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a terápiát a szülés után azonnal el kell kezdeni, és hangsúlyozottan fontos az állandó ellenőrzés. Komplex terápiás kezelésről van tehát szó, melybe beletartozik a vízi foglalkozás, a masszázs, sőt a családok pszichés felkészítése is. Gyógytornával spontán mozgásokat aktiválnak a gyermekeknek könnyített helyzetekben, például vízben, amikor a gravitáció kikapcsolásával tud dolgozni az érintett végtag. Része a terápiának az is, amikor a beteg testrészt stabilan beillesztik a testképbe.

Szülés közben keletkezik a Plexus barchialis laesio, amikor a váll elakad, és ki kell fejteni. Ugyanis a kar izmait beidegző idegek sérülése következtében a kar bizonyos izmai egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan működnek. Érintettek lehetnek a váll, a könyök, illetve a kéz izmai. Előfordulhat, hogy eltörik a kulcscsont, az idegek sérülnek, vagy szakadnak. Elképzelhető azonban - a sérülés mértékétől függően -, hogy regenerálódik a károsodás, ám a spontán regeneráció mellett elengedhetetlen az izmok karbantartása masszázzsal, nyújtással, analitikus gyógytornával, esetleg elektromos kezeléssel.

Minden érdeklődőt várnak a szervezők a Plexus Napon, június 9-én a A Gézengúz Alapítvány Óbudai központjába, a Cseppek Házába délután 15 és 18 óra között.

Forrás: Medipress