Ezeket látta már?

Mi a krupp-betegség? Mennyire veszélyes?

Krupp - egy életveszélyes felső légúti fertőzés! A gyermeküket féltő anyáknak a krupp (croup) az egyik legrémisztőbb betegség, mivel váratlanul törhet rá szendergő gyermekükre.

Kétfajta fulladástípus van: az egyik az asztmás jellegű, melynél a kilégzés nehezített, a másik pedig a krupp, amikor is a belégzés nehezített.

Mi a krupp-betegség? Mennyire veszélyes?

A krupp alapja, hogy a gégében, a hangszalagok alatt két oldalt kialakul egy párnaszerű duzzanat, amely beszűkíti a légutat és ez fulladásszerű rohamot idéz elő. Éjjel váratlanul jelentkezik a belégzési nehezítettség, amikor a beteg gyermek száraz, jellegzetes ugató köhögés kíséretében veszi a levegőt.

A krupp jellemzően csecsemő és kisgyermekkorban fordul elő leginkább, mivel fiatal gyermek légutai még kis keresztmetszetűek, így a szűk légutakat a kruppos nyálkahártya-duzzanat gyorsan beszűkítheti.

Kommentár: krupp-típusok

Természetesen, mint minden betegségnek, a croupnak is többféle típusa létezik, mivel az ellátás a fontos ezek elkülönítése általában csak utólagos:

1. Vírusos croup (laryngitis, laryngo-tracheo-bronchitis)

Főként őszi-téli, fiúknál gyakoribb, és kisdedeken. Általában 3-7 napig tart, kórházi felvétel nem szükséges. A megfelelő ellátás azonban igen fontos: párásítás, szteroid adás, ha szükséges adrenalin, oxigénadás, antibiotikus kezelés.

2. Spasztikus (görcsös) croup

Általában hirtelen, éjjel jelentkezik, 3 hó- 3 év közötti gyermekeken. Itt speciális kórokozó nincs jelen, kezelése: párásítás, hideg levegő, megnyugtatás, ez az előzőnél jobb indulatú kórkép.

3. Bakteriális légcsőgyulladás(tracheitis)

Ritka, de súlyos kórkép, a vírusfertőzésre rakódott bakteriális fertőzés következménye, 3 év felett. A beteget kórházban, intenzív körülmények között kell kezelni.

Az egyik meghívott vendég gyermekének már kétszer volt enyhébb fulladásos rohama, amelyet szerencsére hamar kezelni tudtak. Dr Timár Tibor, gyermekgyógyász, fül-orr-gégész elmondása szerint a krupp a szülők számára valóban egy igen rémisztő dolog, hiszen gyermekük görcsösen próbál levegő után kapkodni. Enyhébb rohamnál télen a hideg levegő is lenyugtathatja a gyermeket. A súlyosabb tüneteknél mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, a gyermek egészsége érdekében.

A betegség oka elsősorban vírusfertőzés, de az időjárás is nagymértékben befolyásolja a kialakulását. A krupp egyre gyakoribb betegség a gyermekek körében.

Megelőzésére gyógyszeres kezelés valójában nincs, esetleges orvos által felírt, váladékoldók adagolása ajánlott. Csakis orvos által indokolt, bakteriális felülfertőződés esetén rendelhető el az antibiotikumos kezelés.

A friss, tiszta levegő segít elkerülni a rohamokat. Téli időszakban érdemes kerülni a fertőzésveszélyes helyeket és érdemes a gyermek szobájában hideg vizes párásítót használni.

Forrás: Napidoktor