Ezeket látta már?

Megcsípte a kullancs? Nem mindig az orvos a megoldás!

shutterstock_444806941

Irány a rendelő? Az a biztos, hogyha az orvos is megvizsgálja a gyermekünk karján a kullancscsípés helyét, hogy még véletlenül se legyen okunk a pánikra. A cikk elolvasása után szavazzon is a kullancsokkal kapcsolatos kérdésünkre a nyitóoldalon!

Kullancscsípés esetén mikor NE menjünk orvoshoz?

Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint azt tévesen mondani szokták), a doktor addig nem nyugszik, amíg azt valahogy ki nem barkácsolja. A szájszerv azonban egy 3 lábú szék lábaihoz hasonlóan szétterpesztett állapotban van rögzítve a bőrben, és ezt egyszerű eszközökkel, tűvel, csipesszel reménytelen vállalkozás eltávolítani.

  • Túl a kellemetlenségen, a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakul ki, előbb-utóbb (tévesen) felmerül a Lyme betegség lehetősége, és így törvényszerűen antibiotikum-kezelés következik.
  • Ne hagyjuk, hogy az orvosi rendelőben kidobják, tehát őrizzük meg a parazitát, írjük fel a csípés dátumát és helyét. A kullancs fajának felismerése segíthet a TIBOLA és a Lyme-kór elkülönítésében.
  • NE küldjük be a kullancsot vizsgálatra! A vizsgálat során a Lyme baktérium nukleinsavát kísérlik meg kimutatni. Amennyiben a vizsgálati eredmény negatív lesz, megnyugodhatnánk, de mostanra már sok-sok beteget láttunk, akinek a kezében ott volt a negatív vizsgálati eredmény, de a csípés helyén ott virult a jókora Lyme-folt.
  • Még orvosi tankönyvekben is szerepel, hogy a kullancscsípés után adjunk tetanusz elleni oltást. Bár kullancs által terjesztett tetanuszt még senki sem látott, ez a butaság, tehát az oltás beadásának kényszere beivódott az orvosi köztudatba. Szerencsétlen esetben az oltástól a páciens belázasodik, és felmerül, hogy a lázat a kullancs terjesztette fertőzés okozta.
  • A doktorok előszeretettel adnak kullancsenkefalitisz megelőzésére szolgáló oltást. Ez azonban csak akkor hatásos, ha az illető már korábban kapott ilyen védőoltást. A csípés után közvetlenül, nem szabad az oltási sorozatot megkezdeni. Egyetlen oltás után ugyanis csak hetek múlva jelennek meg az ellenanyagok, addigra, ha fertőződtünk, a vírus eljut a központi idegrendszerbe.
  • Az oltás ilyenkor megnehezíti a laboratóriumi vizsgálatok értékelhetőségét. Az oltás lázat is okozhat, és akkor az előbb részletezett helyzet áll elő.
  • Ha nem kapunk védőoltást, akkor szinte biztos, hogy kapunk antibiotikumot. Ez törvényszerűen kevés ahhoz, hogy a Lyme baktériumot elpusztítsa, de elegendő lehet, hogy a klinikai tüneteket elnyomja, a laboratóriumi vizsgálatokat értékelhetetlenné tegye.
  • Ha még antibiotikumot sem kapunk, akkor legalább valami helyi fertőtlenítő szert, antibakteriális krémet biztosan rendelnek a doktorok. Ezek helyi irritációt, allergiás reakciót okozhatnak, ami azután felveti a Lyme betegség lehetőségét.

Ha még ezek sem történnek, akkor legalább egy laboratóriumi vizsgálatot végeznek, rendszerint Lyme-kór irányába. Mivel a kereskedelmi forgalomban lévő tesztek legalább 25%-os álpozitivitással dolgoznak, ekkora esélyünk van, hogy hetek múlva, amikor a lelet végre megérkezik, antibiotikumot fogunk szedni. A csípés utáni napokban még nincs immunválasz, így a tesztnek negatívnak kellene lennie, tehát a vizsgálatnak ezért sincs értelme.

Tudta? Ekkor tetőzik a kullancsszezon! Kattintson!

Mikor menjünk orvoshoz?

- Mivel a magzatra nézve a fel nem ismert Lyme fertőzés kockázatos, minden terhes nőt megvizsgálnak. Veszünk vért a kullancscsípés után közvetlenül (helyesebben a jelentkezés idején) és 3-4 hét múlva. A savómintákat lefagyasztjuk.

- A csípés helyén néha látható egy lencsényi pír vagy csomó. Ha pár nap alatt eltűnik, nincs jelentősége. Amennyiben növekedésnek indul, vagy tartósan megmarad, már érdemes megvizsgálni.

- Ha bármilyen, mással nem magyarázható panasz lép fel, ami egy hétnél tovább tart, vagy visszatér. (A Lyme betegség lappangási ideje 1 naptól akár 3 évig is terjedhet.)

- Amennyiben a csípést követő két héten belül láz, szédülés, fejfájás, izomfájdalom mutatkozik.

- A csípés körül növekvő, legalább 5 cm-es pír jelentkezik.

- Arcidegbénulás lép fel.

- Az egyik fülcimpa vagy az emlőbimbó megduzzad, liláspiros lesz, de nem fáj, és a duzzanat egy hétnél tovább tart.

- Szívritmus-zavar jelentkezik.

- Ízületi, izomfájdalom vagy komoly fáradékonyság lép fel.

Forrás: Napidoktor