Ezeket látta már?

Nő a gyermekkori mentális zavarok száma Amerikában

2013.12.02. Módosítva: 2015.11.04.

Nagyobb mértékben emelkedett a mentális zavarok miatt kezelt gyermekek száma az Egyesült Államokban, mint a felnőtteké - állapította meg egy hosszú távú kutatás. A kutatók szerint ez a tendencia arra utal, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek a gyermekek mentális problémáinak, azonban aggodalom forrása is lehet, hogy szükségtelenül gyógykezelik őket - tudósított a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portál a JAMA Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányról.

A kutatók gyermekek, serdülők és felnőttek 1995 és 2010 közötti orvosi vizsgálatainak adatait elemezve azt vették észre, hogy a húsz év alattiak száz orvosi vizsgálatából az időszak végére 15 végződött mentális zavar diagnózisával, míg időszak kezdetén még csak nyolc.

Nő a gyermekkori mentális zavarok száma Amerikában

Ez azt jelenti, hogy majdnem kétszer annyi gyermeknél és serdülőnél állapítottak meg mentális problémákat 2010-ben, mint 15 évvel korábban. A felnőttek hasonló diagnózisainak száma sokkal lassabban emelkedett: 2010-ben százból 28, 1995-ben 23 vizsgálat alkalmával talált az orvos mentális zavart.

Mark Olfson, a Kolumbia Egyetem klinikai pszichológia professzora elmondta: a növekedést talán megmagyarázza, hogy a gyermekek mentális betegségeinek elfogadottsága nőtt az elmúlt években. A gyógyszerfelírással végződő orvosi vizsgálatok száma mindkét korosztálynál mintegy kétszeresére emelkedett 1995 és 2010 között. Az is kiderült, hogy a nem pszichiáter végzettségű orvosok - gyermekgyógyászok, háziorvosok - sokkal gyakrabban írnak fel pszichiátriai gyógyszereket, mint az időszak elején.

A gyermekorvosok egyre inkább hajlandók olyan pszichiátriai kórképek kezelésére, mint a figyelemhiányos hiperaktív zavar (ADHD), a szorongás vagy a kedélybetegségek - értékelte az eredményeket Olfson.

Hozzátette azonban, hogy a szorongás és a depresszió elsődleges kezelési lehetősége nem a pszichiátriai gyógyszerek felírása, a gyermekek és a serdülők számára előnyösebb lehet a pszichoterápia, mielőtt orvosságot kezdenének szedni.

Egyes betegségeknél - például a gyermek társasági szorongása esetében - a pszichológiai kezelés nagyon jól működik, ám a mentálhigiénés szakembereken kívül nagyon kevesen képesek ilyet nyújtani, és nincs elég gyermekpszichiáter sem - hangsúlyozta Olfson.

Mind a szakmai közvélemény, mind a laikusok aggódnak amiatt, hogy egyre több pszichiátriai gyógyszert írnak fel gyermekeknek. A fiataloknál leggyakrabban diagnosztizált mentális zavar az ADHD, a leggyakrabban nekik felírt gyógyszerek pedig az élénkítők és az egyéb ADHD-elleni szerek - írták a tanulmányban.

(http://www.livescience.com/41585-more-kids-treated-for-mental-health-conditions.html)

Forrás: MTI