Ezeket látta már?

Paracetamol és a gyermekkori allergia

2010.12.01. Módosítva: 2016.08.05.

A paracetamol allergiát válthat ki a gyermekeknél. A paracetamol csecsemőkori alkalmazása a későbbiekben allergiás megbetegedések, egyebek közt az asztma kialakulásáért lehet felelős - állítják új-zélandi kutatók, akik vizsgálataikról a Clinical and Experimental Allergy című szaklapban számoltak be.

A wellingtoni Otago Egyetem szakemberei Christchurchben 505 csecsemőnél vizsgálták a paracetamol lázcsillapítóként való alkalmazását, majd 914 öt-hat éves gyermeknél kutatták, hogy kialakultak-e náluk az allergia, az asztma tünetei.

Paracetamol és a gyermekkori allergia

"Azoknál a gyermekeknél, akiknél 15 hónapos koruk előtt (90 százalék) alkalmazták a paracetamolt, háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy szenzibilizálódtak bizonyos allergénekhez, és kétszer nagyobb az esélye, hogy hatéves korukra asztmában szenvednek, mint azok a kicsik, akikkel nem szedették a lázcsillapítót" - hangsúlyozta Julian Crane professzor.

Hozzátette, hogy jelenleg nem ismert ennek az oka, így további vizsgálatok szükségesek az esetleges összefüggések tisztázására. Mindazonáltal a paracetamol alkalmazásának előnyei még mindig meghaladják az esetleges későbbi allergia veszélyeit.

"A gond az, hogy eléggé szabadon alkalmazzák a paracetamolt a csecsemőknél" - magyarázta Crane, aki szerint más lehetőségek híján - s amíg egyértelműen nem bizonyosodik be az összefüggés - a paracetamolt lehet alkalmazni.

Valóban?

Az orvosi szakirodalomban utánanéztem, csakugyan van néhány szakcikk, amely ezt elemzi. Általában arra a megállapításra jutnak, hogy a paracetamol allergia ritka jelenség, és leginkább azokban az esetekben alakul ki, ahol/akinél már korábban is volt gyógyszer-hiperszenizitivitás (túlérzékenység).

Mindazonáltal fontos a kellő óvatosság - mint minden gyógyszerhasználatnál.

(a szerk, forrás: PubMed.)

"Amennyiben a gyerekem belázasodna, jómagam is paracetamolt alkalmaznék" - fűzte hozzá az új-zélandi tudós.

Forrás: MTI