Ezeket látta már?

Védőoltások helyett egy immunfehérje lesz beadható?

2012.07.09. Módosítva: 2015.11.04.

Egy szintetikus fehérje szinte azonnal aktiválja az immunrendszert az influenza ellen! Két órán belül aktiválja a veleszületett immunrendszert egy, az oltásokban hatásjavító szerként már használt szintetikus fehérje, így alkalmazása segíthet megelőzni az influenzás tünetek megjelenését - állapították meg amerikai kutatók.

A PLoS ONE című tudományos online folyóiratban közzétett tanulmány eredménye azt mutatja, hogy az EP67 jelű szintetikus fehérje alkalmazása után a kísérleti egereken sokkal enyhébben jelentkeztek a betegség tünetei, a halálos dózisú vírussal megfertőzött állatok pedig életben maradtak.

Védőoltások helyett egy immunfehérje lesz beadható?

A San Diegói Állami Egyetem kutatói Joy Phillips vezetésével vizsgálták, hogy az egyébként az influenza elleni védőoltásokban adjuvánsként (hatásjavító szerként) jelen lévő fehérje milyen hatást vált ki. A fehérjét a vírussal való találkozást követő 24 órán belül adagolták a kísérleti egereknek.

Kiderült, hogy a szer nagymértékben aktiválja az állatok veleszületett immunrendszerének elemeit, így az influenzavírusokkal való találkozást követően szinte azonnal reagált testük a fenyegetésre, jóval gyorsabban, mint az egyébként teszi.

Mivel az EP67 nem az influenzavírussal szemben lép fel, hanem az immunrendszert "élesíti be", ezért többféle vírussal szemben is hatékonyan alkalmazhatják a jövőben - idézte a kutatókat a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál

(www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120706234740.htm).

Forrás: MTI