Ezeket látta már?

5 dolog, amit tudnia kell a pajzsmirigy göbökről

pajzsmirigy

A pajzsmirigy göbös megbetegedése igen sok embert érint, és gyakran komoly aggodalommal tölti el az illetőt, mikor megkapja a diagnózist. Pedig a göbök - bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak- gyakran ártalmatlanok.

Hogy melyek a leggyakoribb kérdések az állapottal kapcsolatban, arról dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistáját kérdeztük. 

A pajzsmirigy göbök mindig okoznak tüneteket?

A pajzsmirigy göbök több méretben is előfordulhatnak, és hogy okoznak-e tüneteket, az attól függ, hogy mekkora göbbel is állunk szemben. Az egészen apró elváltozások rendszerint nem okoznak panaszt, így ezekre legtöbbször uh vizsgálat során derül fény. A göbös strúma (a szerv megnagyobbodása) ellenben gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár, sőt, sokszor ki is tapintható, illetve látható.

Együtt járhat a pajzsmirigy túl-illetve alulműködésével?

Az, hogy valakinél keletkeztek göbök, az még nem jelenti azt, hogy a pajzsmirigy túl sok vagy túl kevés hormont is termel- bár az esetek többségében a szerv hormontermelési zavara is jelen van mellette. Léteznek hormontermelő göbök, és ha a mirigy megnagyobbodik, úgy szintén fokozottá válhat a hormontermelés.

Hogy kell kezelni?

Ez attól függ, milyen méretű, hogyan nő és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén aspirációs citológiára van szükség a göb természetének megismerésére, rosszindulatúságának kizárására. Szükség esetén műtét is szóba jöhet. Természetesen, ha túl-vagy alulműködéssel jár, gyógyszeres kezelés, esetleg izotópos terápia indokolt. Fontos, hogy az alkalmazott kezelés mindig egyénre szabott.

Hideg vagy meleg göb: rosszindulatú?

Előfordulhat, hogy rosszindulatú elváltozásra utal, ám ezt először nem lehet megmondani. Viszont, általánosságban elmondható, hogy a göbök két típusa közül (hideg, meleg) a hideg göbök gyakrabban rosszindulatúak, valamint az 1cm felett esetén állhat fenn a gyanú. A kérdés eldöntéséhez vékonytű biopszia szükséges- mondja dr. Békési Gábor PhD-t, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Ezzel tudják megállapítani a pajzsmirigy göbök típusát - kattintson tovább!

Kiújulhat?

Sokakban felvetődhet a kérdés, hogy vajon kiújulhatnak-e a göbök. A szakértő szerint kiújulni nem újulnak ki, ám újabbak sajnos keletkezhetnek. Éppen ezért, ha már valakinél egyszer már keletkeztek, úgy érdemes rendszeres kontrollra járni.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: Budai Endokrinközpont