Ezeket látta már?

Jódhiány jelei férfiaknál - a hálószobában jelentkeznek a tünetek

rák, daganat, férfiak, nők

Hazánk túlnyomó része sajnos jódhiányos terület, nem csoda hát, ha a magyarok körében a pajzsmirigybetegségek népbetegségnek számítanak.

Nagyon sokszor és nagyon sok helyen hívják fel a nők figyelmét arra, hogy mennyire fontos a megfelelő jódpótlás, de valahogy a férfiakat ebből a szórásból kihagyják. Pedig a jódhiány náluk is komoly következményekkel jár, bár a tünetei mások lehetnek, mint a nőknél. A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő van a segítségünkre.

A jódhiány tünetei

A jód az egyik legfontosabb anyag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Amennyiben nem jut elegendő mennyiségben a szervezetbe, úgy pajzsmirigy-alulműködés alakulhat ki, melyről igen sok szó esik – a hölgyek kapcsán. Ennek oka, hogy a tünetek közt nagyon sokszor jelentkezik az indokolatlan hízás, illetve a várandósság során a magzatra nézve is tragikus következményei lehetnek a jódhiánynak.

A férfiak esetében két olyan tünet is jelentkezik, melyeket jellemzően nem kötnek az emberek a jódhiányhoz, pedig sok esetben ez a kiváltó ok. Az egyik a lecsökkent spermiumszám. Ez azért jön létre, mert a jódhiány növeli az agyalapi mirigy prolaktin termelését, mely pedig csökkent tesztoszteron termeléshez vezet. Az alacsony spermiumszám világméretű probléma, így a jódhiány okozta további csökkenés a családalapítás lehetőségét minimálisra csökkenti, akár teljesen meg is szűntetheti.

A jódhiány egy másik jellemzően előforduló tünete a férfiak esetében a libidó csökkenése, a késleltetett ejakuláció, illetve akár a merevedési zavarok jelentkezésével is járhat - mondja Ratkó Tünde. Ezek a gondok azonban sokszor annyira kellemetlenek a férfiak szemében, annyira szégyellik, hogy nem is mernek vele szakemberhez fordulni, holott igen sok esetben viszonylag egyszerűen kezelhető a gond!

Jódpótlás: mikor lehet rá szükség

A jód pótlására hazánkban igen nagy szükség lehet, de ez napjainkban sajnos a legtöbb tápanyag esetében igaz. A jódhiány alapvetően jellemző hazánkra, mára azonban az élelmiszerek egyéb tápanyagtartalmai is jelentősen csökkentek, így sokszor még a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás sem elegendő ahhoz, hogy az emberek tápanyagellátottsága normális legyen. Ha pedig a tápanyaghiányok jelentkeznek, az bizony a koronaékszerek működésére és a termékenységre is komoly hatásokat képes gyakorolni.

A tápanyagpótlásnak ma már nagyon jó eszköze lehet egy férfivitamin, mely a rendszeres mozgással és az egészséges táplálkozással karöltve a normál tápanyabevitelt képes lehet biztosítani. A feltételes mód annak szól, hogy nem mindegy, milyen készítményről van szó. A férfiak tápanyagigényei eltérnek a nőkétől, azaz érdemes kifejezetten férfivitamint választani, mely sok összetevős, azaz komplex. Ezek mellett azonban kiemelt jelentőségű a megfelelő hasznosulás. Ezt a szerves kötésű anyagok képesek kiemelten jól biztosítani, vagyis olyan készítményt keressünk, amiben a legtöbb anyag ilyen kötésben szerepel (ez praktikusan a -citrát és a -glükonát kötési formákat jelenti, pl.: magnézium-citrát, vas-glükonát).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Egy apának lehet szülés utáni depressziója? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

terhesség

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához