Ezeket látta már?

Ezekről a tünetekről lehet felismerni a jódhiányt

viszketés, viszkető bőr, száraz bőr, bőrbetegség

A jódhiánynak súlyos, esetenként visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Vegye komolyan!

A pajzsmirigy által előállított hormonok, a tiroxin és a trijód-tironin (T4 és T3) jódot tartalmaznak, így jódhiány esetén ezekből akár túl kevés is termelődhet. Bár a jód önmagában nem vesz részt annyi biokémiai folyamatban, mint például a magnézium vagy a kalcium, ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a szerepe elhanyagolható. A pajzsmirigy hormonjai rengeteg folyamat irányításához vagy hatékonyságához szükségesek: ilyen például az anyagcsere vagy a növekedés. A jódhiánynak éppen ezért súlyos, esetenként visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

Golyva és fáradékonyság: a jódhiány tünetei és szövődményei

Már az enyhe mértékű jódhiány is a pajzsmirigy hatékony működésének csökkenésével járhat együtt. Ennek tünetei lehetnek többek között:

  1. a fáradékonyság,
  2. a "megmagyarázhatatlan" hízás (vagyis a testsúly növekedése annak ellenére, hogy az étrendünk vagy a mozgási szokásaink nem változtak),
  3. a hajhullás,
  4. a bőrszárazság,
  5. a viszketés,
  6. a kognitív képességek romlása,
  7. a székrekedés,
  8. az arc felpuffadása,
  9. az izomfájdalmak.
  10. Szintén jellemző lehet, hogy az érintett rosszul tűri a hideget, állandóan fázik.

Súlyosabb esetekben, illetve ha a jódhiány krónikussá válik, kialakulhat a golyva (strúma) nevű betegség. Ez tulajdonképpen a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti, ugyanis a jódhiány következményeként a pajzsmirigy fokozott működésre kapcsol, hogy képes legyen a kevesebb jód felhasználására. Vagyis a golyva tulajdonképpen a pajzsmirigy alkalmazkodása a jódhiányhoz.

A pajzsmirigy azonban időnként olyan mértékben megnövekedhet, megduzzadhat, hogy az akár a légzést is nehezítheti. A golyva általában a jód pótlásával kezelhető, ám ehhez nélkülözhetetlen az előzetes kivizsgálás, mert a pajzsmirigy megnagyobbodását nemcsak a jódhiány okozhatja, és bizonyos betegségek esetén a plusz jód kifejezetten kártékony hatású.

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Kismamáknak különösen fontos a jód

A megfelelő mennyiségű jód különösen fontos a várandós kismamák számára, nemcsak azért, hogy a megnövekedett tápanyag-igényhez igazodjanak, de azért is, mert a jódhiány komoly fejlődési rendellenességeket okozhat. A jódhiány, illetve az azzal összefüggő pajzsmirigy-alulműködés az elsődleges oka a kretenizmusnak nevezett tünetegyüttesnek, mely elmaradott növekedéssel (alacsony testalkattal), értelmi fogyatékossággal, lassú és koordinálatlan mozgással, száraz bőrrel és hajjal, hormonális problémákkal járhat együtt.

A pajzsmirigy megnagyobbodását legtöbbszor a jódhiány okozza. Olvasson tovább!

Kiket veszélyeztet a jódhiány?

Szerencsére, a változatos és kiegyensúlyozott étrend segít megelőzni a jódhiányt, különösen azért, mert a legtöbb konyhában úgynevezett jódozott sót használnak, vagyis az ételeink ízesítésével a szükséges jódmennyiséget is megkaphatjuk. A sószegény vagy egyhangú étrend, az alultápláltság fokozhatja a jódhiány kialakulását. Nagyobb a betegség rizikója a nőknél, azoknál akik gyakran fogyasztanak alkoholt, illetve azoknál, akik dohányoznak. A várandós nők esetében megnövekedhet a jódszükséglet. Mivel a jód megfelelő hasznosulásához szelénre van szükség, így a szelénhiány általában jódhiánnyal is együtt jár.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Rossz szokások, amelyek növelhetik a szívritmuszavar esélyét

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához