Ezeket látta már?

Miért sárga a tenyerem? Ezek az állapotok okozhatják

miért sárga a tenyerem ok

Nem csak a karotinban gazdag ételek túlzott fogyasztása okozhatja.

A tenyérrel kapcsolatos egyik leggyakoribb jelenség annak sárgás elszíneződése. Nagyon gyakori bőrkeményedés esetén (pl. kétkezi munkásoknál, sok kertészkedésnél), vagy karotinban gazdag ételek fogyasztásakor. Érdemes azonban tudni, hogy olykor egészségügyi problémát is jelezhet.

Karotinémia

A karotin egy olyan anyag, mely a gyümölcsök, zöldségek narancssárga színét adja. Ebből következően az elsődleges karotinémia egy olyan állapot, melynek során a vér magas béta-karotin szintje miatt a bőr sárgás árnyalatúvá válik. A problémát gyakran a karotinban gazdag élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők túlzott fogyasztása okozza. Magas karotintartalmú élelmiszerek közé tartoznak a vörös, sárga, narancssárga és a zöld gyümölcsök, zöldségek (például sárgarépa, édesburgonya, tök, paradicsom).

Mivel a karotint a faggyúmirigyek választják ki és jelen van a verejtékben is, a sárga pigmentáció főleg azokon a területeken dominánsabb, ahol több ilyen mirigy található, illetve, ahol a bőr vastagabb (pl. tenyér, talp). Világosabb bőrűeknél az állapot még szembetűnőbb.

A kerotinémia nem igényel különösebb kezelést - a panaszok megszüntetésének lényege a karotinban gazdag ételek és táplálékkiegészítők bevitelének csökkentése.

Amikor a sárga tenyér betegséget jelez

Amennyiben nem a táplálkozással függ össze a sárga tenyér, úgy érdemes orvoshoz fordulni, ugyanis betegséget is jelezhet a probléma.

Pajzsmirigy alulműködés

Bár a pajzsmirigy alulműködés főleg túlsúlyban, székrekedésben, menstruációs zavarokban és fáradékonyságban nyilvánul meg, ám van, hogy a tenyerek sárgás elszíneződése hívja fel rá a figyelmet. A probléma oka, hogy a béta-karotin a kevés pajzsmirigyhormon miatt nem képes A-vitaminná alakulni, így az felhalmozódik.

Éppen ezért, ha ilyen elváltozást tapasztal a tenyerén, érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodnia a TSH, a pajzsmirigy hormonok (T4, T3) szintjéről. Amennyiben fény derül a hormonzavarra, úgy a hiányzó hormonok gyógyszeres pótlására van szükség.

A pajzsmirigy aluműködés további bőrtünetei:

  • bőrszárazság
  • hámló bőr
  • pigmenthiány (vitiligo)
  • ödémás arc

Egyéb betegségek a karotinémia hátterében

Karotinémia olyan betegségek miatt is kialakulhat, amelyek befolyásolják a karotinoidok átalakulását és kiürítését. A pajzsmirigy alulműködésen kívül ezek az állapotok okozhatják (bár ekkor lényegesen ritkábban):

  • magas koleszterinszint
  • cukorbetegség
  • vesebetegségek
  • májbetegségek
  • hasnyálmirigy betegségek

Ezek az állapotok a karotinoidok felhalmozódását eredményezhetik a vérben, így elszínezhetik a bőrt. Érdemes tudni, hogy ilyenkor - főleg májbetegség esetén- a sárgás árnyalat nem csupán a tenyerekre korlátozódik, hanem az egész testen felléphet (komoly figyelmeztető jel lehet még ilyenkor a szemfehérje sárgás elszíneződése).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen lábtünetek jelzik a pajzsmirigyzavart, Hashimoto betegséget

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

sárgaság

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához