Ezeket látta már?

Nem tudok lefogyni, mi a bajom? - válaszol az orvos

Inzulinrezisztencia is állhat a hízás hátterében

Felszaladt néhány kiló? Ami kínkeservesen lement, az is hamar visszakúszik? Nem biztos, hogy csak a mozgásszegény életmód és a rossz táplálkozás a probléma oka. Gyakran inzulinrezisztencia áll a háttérben, mondja Dr. Kántor Irén diabetológus-endokrinológus .

- Az inzulinrezisztencia, a szénhidrátháztartás zavara. Bár szokták mondani, hogy divatbetegség, mi pontosan ki tudjuk mutatni a meglétét, és célzott diétát és kezelést írunk elő rá. Manapság jóval nagyobb számban jelentkeznek a betegek, mint valaha. Ennek az oka az, hogy szétbombáznak minket információkkal - az újságok, a család, a közösségi oldala – a nap minden pillanatában.

Még a mellékhelyiségben is ott van velünk az okostelefon. Borzasztó nagy az információterhelés, az esti fény- és zajszennyezés, a túl sok munka a stressz és a stresszhormon szintjét állandóan magasan tartja, nem tud megpihenni a szervezet. Ez az állapot hosszabb távon diabéteszt okozhat. Ha kellő mennyiségű inger éri, előbb vagy utóbb mindenki eléri azt a szintet, hogy találkozik ezzel a problémával - tudtuk meg a MediCall szakorvosától, aki azt is elárulta, mikor kezdjünk gyanakodni arra, hogy inzulinrezisztenciával állunk szemben.

Most egy rövid regisztráció után ön is kipróbálhatja ingyen az Orvos válaszol szolgáltatásunkat. Híjva a doktornőt telefonon>> Kattintson ide

Ezek az inzulinrezisztencia tünetei

  • Az embernek megváltozik a közérzete a betegség miatt,
  • fáradékony, ugyanakkor az alvása nem kielégítő,
  • szokatlanul sokat izzad,
  • hangulatingadozások gyötrik,
  • ha a súlya csak felfelé megy, vagy, ha le is tud adni némi túlsúlyt, az szinte azonnal visszakúszik.

Diéta, sport vagy gyógyszer?

Az emberek többségének fel sem tűnik, hogy milyen mennyiségű cukrot és keményítőt visz be a szervezetébeminden egyes nap. – Az utóbbi időben őrületesen megnőtt az élelmiszerekben a cukor, a liszt és a keményítő mennyisége. Mivel kevés időnk van arra, hogy rendszeresen otthon főzzünk, félkész és feldolgozott élelmiszereket fogyasztunk, ezeket pedig gyakran túlízesítik, hogy még többet együnk belőlük. Fontos lenne, hogy mindenki tisztában legyen azzal, mit eszik meg, ezért el kell olvasni az élelmiszerek összetevőinek, összetételének leírását - mondta el a doktornő, aki szerint a megelőzés és a megfelelő kezelés a kulcsa az inzulinrezisztencia elleni harcnak.

- A nem kezelt inzulinrezisztencia komoly súlygyarapodást és olyan visszafordíthatatlan betegségeket is okozhat, mint a diabétesz és magas vérnyomás. A megfelelő diéta és a sport kiváló eszköze a megelőzésnek. Az edzések során a stresszhormonokat szinte kiizzadjuk, kiküzdjük magunkból, így ez tökéletes levezetése a nap közben felgyülemlett feszültségnek. A megfelelő táplálkozás és a mozgás a már diagnosztizált inzulinrezisztenciánál a kezelés alapja, viszont a végleges gyógyulásban sokszor csak a gyógyszeres kezelés segít – nyilatkozta Dr. Kántor Irén, a Medicall diabetológus szakértője.

A baba múlhat rajta

A termékenységet is befolyásolja az inzulinrezisztencia, azonban nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is. – Ugyan nem feltétlenül okoz meddőséget, de az inzulinrezisztencia nehezebbé, problémásabbá teszi a teherbe esést és csökkenti a termékenység esélyét. Nem ritka az sem, hogy egy párnál a férfinál mutatjuk ki, de ha kezeljük a problémát, gyakran hamarosan össze is jön a baba. – árulta el a doktornő.

Szakértőnket Dr. Kántor Irént egy rövid regisztráció után ön is kérdezheti telefonon

Ha a doktornő épp nem elérhető, vissza fogja önt hívni. Kattintson ide!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához