Ezeket látta már?

Pajzsmirigy göbök kezelése: az orvos elárulja, mikor van szükség műtétre

pajzsmirigy göb műtét mikor

Van, hogy a pajzsmirigy göbök semmilyen kezelést nem igényelnek, ám előfordulhat, hogy műtétre van szükség. Hogy milyen esetekben indokolt a beavatkozás?

Ijesztő lehet, ha pajzsmirigy ultrahang során göböket fedeznek fel, ám gyakran nem igényelnek semmilyen terápiát. Olykor azonban előfordulhat, hogy műtétre van szükség - az orvos elmondja, mikor.

Mik azok a pajzsmirigy göbök?

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található pillangóalakú szerv, mely bár méretét tekintve igen apró, mégis szinte az egész szervezet működését befolyásolja. Zavarai igen gyakoriak, melyek lehetnek a szerkezetéből, illetve hormontermeléséből adódó problémák.

Sok embernél kialakulnak rajta úgynevezett göbök, melyek akár a pajzsmirigy működését is befolyásolhatják. Méretüket tekintve igen változatosak lehetnek, ám általában az 1 cm-nél nagyobb elváltozások igényelnek kezelést, az az alattiakat elég csupán rendszeresen megfigyelni, ellenőrizni.

Érdemes tudni, hogy a jódhiány elősegíti kialakulásukat, ezért Magyarországon igen sok embert érint, mivel erősen jódhiányos területnek számít. Fajtájukat tekintve léteznek meleg (általában pajzsmirigy túlműködést okozó) és hideg (többnyire inaktív, nem vesznek fel jódizotópot) göbök. Jellemzően a hideg göbök veszélyesebbek, mert gyakrabban lehetnek rosszindulatúak.

Ezek a tünetek jelezhetik a göbök meglétét

 • rekedt hang
 • nyelési nehézség
 • gombócérzés a torokban
 • nehézlégzés (nagyobb göbök esetén)
 • hormontermelési zavar

Az orvos először tapintással megvizsgálja a nyak érintett részét, ám biztos diagnózist ultrahang, izotópos vizsgálat és finomtű biopszia (aspirációs citológia) útján lehet kapni.

Miért nevezik meleg és hideg göböknek?

Az elnevezésüket az ultrahangon látott kép alapján kapták. Göbök esetén izotópos vizsgálattal lehet megtudni, pontosan milyen típussal is állunk szemben. Ennek során a beteg technécium izotópos folyadékot kap intravénásan, majd egy speciális készülékkel azt vizsgálják, hogy a göb milyen mértékben tárolja az izotópot. Meleg göb esetén az izotóp felhalmozódik, így piros színű képletet látni, míg hideg göb esetén nem, így ebben az esetben egy üres képet kapunk.

Mikor kell műteni a göböket?

Felvetődhet a betegekben a kérdés, hogy vajon indokolt lehet-e esetleg műtéti beavatkozás? Ennek eldöntéséhez alapos vizsgálatra van szükség. Hogy kell-e az illetőnél műtét, ahhoz szükség van labor-ultrahang-illetve izotópos vizsgálatra, esetleg citológiai mintavételre is.

Pajzsmirigy műtétre jellemzően a következő esetekben van szükség

 • göbös elváltozás
 • strúma
 • súlyosabb túlműködés
 • hormontermelő daganat
 • rosszindulatú daganat
 • ciszták

- Göbök esetén akkor indokolt a műtét, ha az komoly befolyást gyakorol a hormontermelésre, rossz hatással van a beteg életminőségére (pl. nyelési nehézségek), a gyógyszeres terápia sikertelen, gyorsan növekszik, valamint, ha rosszindulatú elváltozással állunk szemben- mondja dr. Tihanyi Balázs, a Budai Endokrinközpont sebésze.

Hogy milyen mértékű a beavatkozás, az részben a beteg állapotától, részben az alapbetegség típusától, a göbök elhelyezkedésétől, méretétől is függ. Ha a göb(ök) csak a pajzsmirigy egyik lebenyében található(ak), akkor elég a mirigynek csupán az egyik felét eltávolítani, ám ha mindkettőben jelen vannak, vagy ha jelentősen túlműködik a szerv (hosszú ideje tartó gyógyszeres kezelés mellett, vagy gyógyszerre rezisztens a göb), akkor teljes eltávolítás indokolt.

Érdemes tudni, amennyiben nagymértékben el kell távolítani a pajzsmirigyet, úgy a beteg élete végéig hormonpótlásra szorul, viszont teljes értékű életet élhet.

Összegzés

 • A pajzsmirigy göbök gyakran nem igényelnek kezelést, de műtétre is szükség lehet.
 • A göbös elváltozásokat ultrahanggal és finomtű biopsziával diagnosztizálják.
 • Léteznek meleg és hideg göbök.
 • A hideg göbök veszélyesebbek, gyakrabban lehetnek rosszindulatúak.
 • Ha nagymértékben el kell távolítani a pajzsmirigyet, szükség lehet életre szóló hormonpótlásra.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt az 5 dolgot tudnia kell a pajzsmirigy göbökről!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához