Ezeket látta már?

Ezekben az esetekben kell a pajzsmirigyet ultrahanggal megvizsgálni

pajzsmirigyultrahang vizsgálat menete

A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata fájdalmatlan, nem okoz kellemetlen mellékhatásokat, de mire számítsunk, és mire kapunk választ a vizsgálat után?

Amennyiben a laboreredményeiben eltérés mutatkozik, vagy csomó tapintható a pajzsmirigyben a szakorvos rutinszerűen kérhet pajzsmirigy ultrahangot. Itt különböző betegségek által okozott strukturális eltérések ábrázolódhatnak, és segíthet a pontosabb diagnózis felállításában.

Mikor van szükség pajzsmirigyultrahangra?

Pajzsmirigy ultrahangra rendszerint két okból jönnek a betegek. Az első csoportba tartoznak azok, akik túl vannak az endokrinológussal történt konzultáción, a kezelőorvos javaslatára végeztetik el a vizsgálatot azért, hogy a laboreredményeket az ultrahangon mért adatokkal kiegészítve szülessen meg a diagnózis.

A betegek másik csoportja, akinél a családban előfordult pajzsmirigybetegség, vagy a már észlelt – egy megnagyobbodott pajzsmirigy esetében akár - tapintható elváltozások, tünetek kapcsán önmagukat is szeretnék megnyugtatni az évente-félévente ismételt vizsgálatokkal.

Mit mutat az ultrahang?

Az ultrahang kiváló eszköz arra, hogy a pajzsmirigy legkisebb változásait is lekövessük: segítségével pontosan meg tudjuk határozni a pajzsmirigy méretét, alakját és szerkezetét. Észlelhetők az esetleges göbös elváltozások, ciszták, gyulladásos folyamatok is. Ha az eredmények alapján szükségessé válik, az ultrahang segítségével végezzük el a biopsziát is. A képalkotó eljárás segítségével követjük nyomon a tű helyzetét a pajzsmirigy szövetéből történő mintavétel során.

Mi történik a vizsgálat közben?

Nem szükséges külön felkészülni, a páciensektől csak az ékszerek eltávolítását kérjük a fül- és a nyak területéről – mondja az Ultrahang Központ főorvosa. A ruházat megóvásának érdekében a vizsgálat felsőruházat nélkül zajlik, a vállakra papírtörölközőt terítünk, amivel a vizsgálat végén a felesleges zselé eltávolítható. A beteg hanyatt fekszik a vizsgálóágyon. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, majd a vizsgálófej lassú mozgatásának segítségével tekintjük át a pajzsmirigyet és a nyaki nyirokcsomókat is. Az ultrahang lehetőséget biztosít bizonyos részletek felnagyítására, a kép kimerevítésére és nyomtatására is. A teljes vizsgálat átlagosan 20 percet vesz igénybe.

Mihez kezdünk a leletekkel?

A leleteket bármilyen eltérés esetén endokrinológus szakorvosnak kell bemutatni, a további vizsgálatok irányát ő határozza meg. Előfordulhat, hogy az ultrahang nem mutat eltéréseket, a beteg mégis rosszul érzi magát. A pajzsmirigybetegség tünetei nagyon szerteágazóak lehetnek – magyarázza dr. Szabó Andrea. A fáradtság, az idegesség, a látszólag ok nélküli fogyás, vagy hízás, a meddőség, vetélések, a hajhullás hátterében más elváltozás is állhat, ilyenkor a vizsgálódást is más irányban kell folytatni.

Mi a pajzsmirigy szerepe?

A pajzsmirigy egy kb. 5 cm nagyságú, pillangó alakú mirigy, amely a pajzsporc (ádámcsutka) előtt a nyakon helyezkedik el. A belső elválasztású mirigyekből álló endokrin rendszer része. Fő feladata az anyagcsere sebességének szabályozása a pajzsmirigyhormonok kiválasztása révén.

Egészséges embereknél a súlya kb. 10-20 gramm. A pajzsmirigy hormonjai a jódtartalmú aminosav, az ún. tiroxin (T4), a trijód-tironin (T3) és a kalcitonin. Ezek a hormonok számos élettani funkciót befolyásolnak a szervezetünkben:

  • serkentik a szellemi fejlődést és a testi növekedést,
  • fokozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait,
  • emelik a szervek fehérjeszintézisét,
  • befolyásolják a kalcium-anyagcserét,
  • fokozzák a szív érzékenységét más hormonokkal szemben,
  • pozitívan hatnak az izmok működésére.

Emellett szerepet játszanak a szexuális és agyi működésben is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés? Számtalanszor ez a 2 betegség áll mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hormonzavar

Forrás: Ultrahang Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához