Ezeket látta már?

Ebből tudhatja, hogy nincs rendben a pajzsmirigye szülés után

hormonzavar, pajzsmirigy, terhesség, szülés

A szülés után az anyukák gyakran találkoznak különböző fizikai és mentális panaszokkal, melyek okai legtöbbször a -természetes- óriási hormonális változások, valamint a csecsemő körüli teendők.

Előfordulhat azonban, hogy a szülés után olyan hormonzavarok lépnek fel, melyeket kezelni szükséges. Ilyen például a szülés utáni pajzsmirigygyulladás. Hogy mit kell tudni az állapotról, milyenek tünetek jelzik és hogy miként kell kezelni, azt dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája osztotta meg velünk.

Hibák a pajzsmirigy hormontermelésében

A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró mirigy, melynek feladata a pajzsmirigy hormonok (T4, T3) előállítása. Ezek a hormonok jelentős befolyást gyakorolnak a szervezet anyagcseréjére. Sem a túl kevés, sem a túl sok pajzsmirigy hormon nem megfelelő: előbbi esetben az anyagcsere lelassul, míg utóbbinál felgyorsul. A probléma számos területre hathat a szervezet működésében: többek között az általános energiaszintre, a hangulatra, a menstruációra, a vérnyomásra, emésztésre, pulzusszámra stb. Éppen ezért a pajzsmirigy betegségei számos tünetet okozhatnak.

Pajzsmirigy alulműködés tünetei:

· Alacsony pulzus

· Súlygyarapodás

· Fáradékonyság

· Székrekedés

· Depresszió

· Bőrszárazság

· Menstruációs zavarok

· Meddőség/vetélés

· Csökkent hidegtűrés

Pajzsmirigy túlműködés tünetei:

· Szapora pulzus

· Fogyás (étrendváltoztatás nélkül)

· Stressz

· Hasmenés

· Alvászavarok

· Menstruációs zavarok

· Meddőség/vetélés

· Csökkent melegtűrés

· Fokozott verejtékezés

Szülés utáni pajzsmirigygyulladás

Szülés utáni pajzsmirigygyulladásról (postpartum thyroiditis) akkor beszélünk, amikor a pajzsmirigy a szülés után gyulladásba kerül, és hormontermelési problémák adódnak (a hormontermelési zavar általában átmeneti, ám néha tartós). A pajzsmirigy gyulladása a szülést követő első évben fordul elő olyan nőknél, akiknek a terhesség előtt nem volt pajzsmirigybetegségük. Pontos oka nem tisztázott, ám fontos szerepe van a kialakulásában annak, hogy a várandósság során az immunrendszer hatásfoka csökken, hogy a félig testidegen magzat ki ne lökődjön. Azonban ez a szülést követően megszűnik, és az immunfolyamatok megkezdődnek, illetve fellángolhatnak.

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás igen hasonló a - szintén gyulladással járó- autoimmun Hashimoto betegséghez, ugyanis ez is pajzsmirigy-ellenes antitestek jelenlétével jár. Éppen ezért az antitestekkel rendelkező nőknél sokkal nagyobb a kockázata a szülés utáni pajzsmirigygyulladás kialakulásának. (Tanulmányok szerint a szülés utáni pajzsmirigygyulladás kialakulásának esélye olyan terhes nőknél, akiknek ATPO antitestjei vannak a terhesség korai szakaszában, elérheti a 30-52%-ot).

A probléma először hyperthyreosis-hoz (pajzsmirigy túlműködéshez) vezethet, majd átmegy hypothyreosis-ba (pajzsmirigy alulműködésbe).

Bár az esetek többségében a pajzsmirigy működése 12-18 hónapon belül visszatér a normális állapotba, azonban előfordulhat, hogy tartós pajzsmirigy alulműködés alakul ki.

Tünetek, melyek a szülés utáni pajzsmirigygyulladásra utalnak

A szülés utáni pajzsmirigygyulladás sok esetben tünetszegény, vagy a fellépő panaszokat a kismama a szülés utáni természetes és gyakran fellépő állapotnak tudja be.

Amikor az állapot az első, fokozott hormontermeléssel járó szakaszban van, úgy a pajzsmirigy túlműködés tüneteit veheti magán észre az érintett (idegesség, alvászavar, szapora pulzus, hőintolerancia). Ebben a fázisban a legtöbb nő nem ismeri fel a tüneteket, mivel gyakran enyhék és kevés ideig vannak jelen. Amikor pajzsmirigy alulműködésbe megy át az állapot, úgy megjelenik a fáradtság, a székrekedés, csökkent hidegtűrés, aluszékonyság, depresszív hangulat- mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Érdemes tudni, hogy nem minden nő megy keresztül mindkét fázison (vagyis van, akinél csak a fokozott, vagy csak a csökkent hormontermelés jelenik meg)

Hogyan kezelhető a szülés utáni pajzsmirigygyulladás?

A szülés utáni pajzsmirigygyulladásban szenvedő nők többségének nincs szükségük kezelésre, hiszen a probléma a legtöbb esetben magától megszűnik. Ha a tünetek megkívánják, úgy az orvos átmenetileg gyógyszeres kezelést javasolhat (pl. béta-blokkolók, hormonpótlás). Ám fontos, hogy monitorozza a beteg állapotát az orvos, ugyanis az esetek kb. 20%-ában a pajzsmirigy alulműködés megmarad- melyet már élethosszig tartó hormonpótló gyógyszeres terápiával kezelni kell!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: ennyire fontos a D-vitamin pótlása

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerektervezés

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához