Ezeket látta már?

7 tévhit a stroke-kal kapcsolatban - ezeket jó, ha tudja

stroke

Íme néhány tévhit, téves elképzelés a stroke-kal kapcsolatban! Mutatjuk!

Csak idős ember kaphat stroke-ot

Nem igaz. Bár többségében a 65 évnél idősebb emberekkel történik meg, összességét tekintve az egyharmada a betegeknek 65 év alatti. Sőt mi több, a fiatalok körében is egyre növekedik a stroke előfordulás gyakorisága. Fiataloknál a stroke akár egy háttérben megbúvó rendellenesség következtében is bekövetkezhet, mint a veleszületett szívrendellenesség, amit korábban nem gyanítottak.

Csak egy fajta stroke-típus létezik

Nem igaz! Igazából két fő stroke típus ismert. A stroke kb. 87%-a iszkémiás eredetű. Oka egy agyterület vérellátási zavara, esetleg érelzáródás. A többi a vérzéses stroke, alapvetően agyvérzés, ami a véredények megrepedésekor fordulhat elő. A rizikófaktor mindkettő esetén hasonló, de a gyógykezelés teljes mértékben különbözik egymástól.

Stroke: 4 óra alatt megfulladhat az agyunk - kattintson tovább!

A stroke-ot nem lehet megelőzni

Nem igaz. Valójában, a stroke-típusú betegségek 80%-a megelőzhető a főbb kockázati tényezők, azaz túlsúly, hipertónia (magas vérnyomás) és magas koleszterinszint kezelésével. Több edzés, kevesebb alkohol fogyasztása és cukorbetegség megfelelő kontrollálása is csökkenti a kockázatot.

A stroke tünetei mindig drámaiak

Nem igaz. A tünetek olyan enyhék is lehetnek, mint egy szédülésé. A szédülések egy része a túl gyorsan történő felállás, vagy a nyaki gerinccel kapcsolatos problémák kísérőjelensége. Általában a stroke az arc egyik felének petyhüdtségében, a test egyik oldalának elgyengülésében, bénulásában, zavartságban és a beszédkészség zavarában nyilvánul meg. Sőt, míg szívinfarktusnál a férfiaknak és a nőknek hasonló tüneteik lehetnek, addig a stroke esetében a nőknél más tünetek is előfordulhatnak, mint pl. csuklás, ami férfiaknál kevésbé gyakori.

A tünetek elmúlnak, ha kivárjuk

Talán a legfontosabb tudnivaló: nem igaz! A lehető legnagyobb hiba, ha azt hisszük, hogy ki lehet aludni vagy kivárni a stroke-tünetek elmúlását. Igazából ez a gondolkodásmód és viselkedés vesztünket is okozhatja! Nagyon fontos – még "laikus szinten" is, hogy a tüneteket nemcsak felismerni kell, hanem minél előbb kezeltetni! A "mini-stroke"-ként is elhíresült tranziens iszkémiás attakot (átmeneti érelzáródásos roham, TIA) sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ennek tünetei a járásproblémák, látászavarok (mindkét szemen), szédülés és zsibbadás/gyengeség a test egyik oldalán, de ezek akár el is múlhatnak viszonylag rövid idő alatt. Ez a típusú stroke általában nem okoz főbb károsodást, de megnövelheti egy újabb stroke esélyeit 30 napon belül.

Ha nem gyógyul fel gyorsan, akkor tartós fogyatékosságra van ítélve

Nem igaz. Valaha az emberek azt hitték, hogy a stroke túlélői 6 hónap után már nem javulnak tovább. Szerencsére, ez a nézet azóta megváltozott: soha nem marad abba a javulás, mivel az agyunk, idegrendszerünk állandóan "újrahuzalozza" magát.

Ha 3 órán belül nem érkezik meg a kórházba – az orvos már tehetetlen

Nem igaz. Mintegy évtizedes szakmai tapasztalat, hogy az erőteljes vérrögoldóként ismert injekciós gyógyszer, a tpA (=altepláz) csak a tényleges stroke megjelenése utáni 3 órában tud segíteni a iszkémiás stroke-os betegeken. Mostanra a terápiás ablakot 8 órára növelték meg, attól függően, hogyan adják be a gyógyszert. Ez a gyógyszer azonban a vérzéses stroke-on nem segít, hiszen véralvadásgátló lévén csak súlyosbíthatja a vérzést.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához