Ezeket látta már?

Alváshiány és súlygyarapodás

Az alváshiány súlygyarapodáshoz vezethet! Az alváshiány nem csupán nyűgössé teszi az embert napközben, de az anyagcserefolyamatok lelassulása miatt könnyen súlygyarapodáshoz is vezethet - figyelmeztetnek európai szakemberek.

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt tanulmányuk szerint a nem megfelelő mennyiségű alvás egyrészt a napközbeni éhségérzet növelése, másrészt a kalóriaégetés lelassulása miatt vezethet súlygyarapodáshoz. A svédországi Uppsalai Egyetem szakemberei 14 egyetemista fiút vontak be tanulmányukba, akik több napon át különböző alvásfajtákat próbáltak ki, a teljesen éberen töltött éjszakáktól kezdve, a néhány órányi szundításon át, egészen a normális alvásig.

Alváshiány és súlygyarapodás

A szakemberek folyamatosan mérték a résztvevők által elfogyasztott ételek mennyiségét, a vércukor- és hormonszintjüket, valamint az anyagcserearányukat. Kimutatták, hogy már egyetlen alvás nélkül töltött éjszaka után is 5-20 százalékkal csökkent a légzéshez és emésztéshez szükséges energiaráfordítás mértéke egy végigaludt éjszakát követő reggelhez képest.

A kialvatlan fiatalok reggeli vércukorszintje, az étvágyképződés szabályozásáért felelős grelin-, valamint a stresszt kiváltó kortizol hormon szintje is magasabb volt az éjszaka békésen szundikáló társaikhoz képest. A megnövekedett éhségérzet ellenére a résztvevők nem ettek többet napközben.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az öt, vagy annál kevesebb órát alvó emberek jóval hajlamosabbak a súlygyarapodásra, valamint az elhízáshoz kapcsolódó betegségekre, így például a 2-es típusú cukorbetegségre. A megfelelő mennyiségű alvással tehát megelőzhető a súlyfelesleg felhalmozása - hangsúlyozta a tanulmány vezetője, Christian Benedict. A szakemberek ajánlása szerint a felnőtteknek naponta hét-kilenc órát kell aludniuk.

Forrás: MTI