Ezeket látta már?

A demencia az öregedés természetes következménye? Ezt az 5 dolgot jó ha tudja

demencia memória öregedés beszédzavar Alzheimer-kór

Demencia nem csupán az öregedés természetes velejárója, és nem csak azt jelenti, hogy elfelejtünk dolgokat.

A demencia rendkívül gyakori, Magyarországon körülbelül 200.000 demens beteg él, így jelentős hatása van a társadalomra. Bár a legtöbb demens beteg 65 évnél idősebb, valószínűleg több ezer 65 év alatti embert is érint ez a probléma.

1. A demencia nem csak a memóriavesztésről szól

A memóriaproblémák a demencia gyakori korai jelei, de nem mindenkinél jelentkezik.

A korai stádiumban lévő demencia esetén előfordulhat, hogy a beteg ugyanarra a dologra többször rákérdez, vagy elfelejt valamit, amiről nemrég beszélgettek. A demencia azonban hatással lehet a gondolkodásra, a beszédre, a dolgok érzékelésére, az érzésekre és a viselkedésre is.

A demencia gyakori tünetei a következők:

  • zavarodottság: a beteg segítségre szorul mindennapi teendőiben – például a bevásárlásban vagy a számlák befizetésében;
  • megértési problémák: gyakran nem találják a megfelelő szót, vagy nehezen követik a beszélgetést;
  • viselkedésbeli változások: például szokatlanul nyugtalanná vagy ingerlékennyé válnak.

2. A demencia nem az öregedés normális része

Mindannyian elfelejtünk néha egy nevet vagy egy arcot, különösen ahogy öregszünk. A demencia okozta változások azonban sokkal súlyosabbak. A demencia tünetei közé tartozhatnak a tervezési és döntéshozatali nehézségek, a nyelvi kifejezés és a hangulat vagy a viselkedés megváltozása.

A mentális képességekben bekövetkező változások kezdetben lehetnek kis mértékűek, de az idő előrehaladtával egyre szembetűnőbbek lesznek. Például problémát okozhatnak az olyan megszokott tevékenységek, mint a telefonálás vagy a tömegközlekedés.

Fontos tudni, hogy mi a különbség a normális öregedés és a demencia között. A demencia nem csak az idős embereket érinti, számos 65 év alatti ember szenved demenciában. Ezt nevezzük fiatalkori demenciának.

Mikor lépjen kapcsolatba a háziorvosával?

Ha aggódik a saját vagy hozzátartozója memóriája miatt, az első teendője az legyen, hogy felkeresi háziorvosát. A háziorvos kivizsgálja és valószínűleg további szakorvosi vizsgálatokra utalja be. Ijesztő lehet a gondolat, hogy esetleg demenciával küzd. Ne féljen segítséget kérni, beszéljen a tüneteiről, hiszen így kaphat válaszokat és támogatást.

3. A demenciát az agy betegségei okozzák

A demencia a tünetek egy csoportja. Különböző betegségek okozzák, amelyek károsítják az agyat, és megakadályozzák annak megfelelő működését. A demencia különböző típusai az agy különböző részeit károsítják.

A demenciát okozó betegségek típusai közé tartoznak:

  • Alzheimer-kór (a demencia leggyakoribb típusa);
  • érrendszeri demencia (a második leggyakoribb típus);
  • Lewy-testes demencia;
  • frontotemporális demencia (beleértve a Pick-kórt).

4. Demenciával is aktív életet élhet

Bár a demenciára még nincs gyógymód, támogatások és kezelések állnak rendelkezésre, hogy aktív életet élhessen. A demencia egyes típusaira léteznek gyógyszerek, amelyek enyhíthetik a tüneteket, vagy lassíthatják a betegség előrehaladását.

A demencia tüneteinek kezelésében a következő módszerek segíthetnek még:

  • kognitív stimuláció: például szórejtvények megoldása vagy közéleti témák megvitatása;
  • élettörténeti munka: az emlékek és élmények megosztása egy hozzátartozóval, érdekes módja, ha "élettörténeti könyvet" készítenek;
  • fizikai, szellemi és szociális aktivitás, ami javíthatja a memóriát, önbecsülést, és segíthet elkerülni a depressziót.

5. Hogyan lehet megelőzni?

Minél többet tudunk meg a betegségről, annál többet tehetünk annak érdekében, hogy a demenciában szenvedő emberek minél hosszabb ideig megőrizzék aktivitásukat és önálló életet élhessenek.

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányában a tudományos és klinikai vizsgálatok középpontjába világszerte a demenciát kiváltó okok kutatása került. Az utóbbi évek tanulmányai közül kiemelkedik a sok szempontból úttörő nemzetközi FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat.

Ez a módszer már hatvankét országban jelen van, Magyarország is csatlakozott hozzá. Hazánkban a közelmúltban indítottak intervenciós programot az időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzése érdekében. A programot a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ szervezi.

Az újabb kutatási eredmények egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az életmódnak és a környezeti hatásoknak az időskori szellemi és fizikai egészség megőrzésében. Kutatások kimutatták, hogy tudatos életmódváltással akár 40%-kal is csökkenthető az időskori idegrendszeri betegségek kialakulása. Azok az életmódprogramok bizonyultak a leginkább hatékonynak, melyek egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitást, valamint a társas kapcsolatok megőrzését, és segítenek az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megváltozik szerette viselkedése az esti órákban? A demencia egyik jele is ez

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához