Ezeket látta már?

Egy tévhit nyomában: nem időskorban több az alvászavar

2012.03.06. Módosítva: 2015.11.04.

Nem alszanak rosszabbul az idősebbek! Az alvási zavarok és a nappali fáradékonyság kevésbé jellemző az idősebb felnőttek számára. Gyakorlatilag minél idősebb az ember, annál jobban alszik, derült ki egy új felmérés eredményeiből.

Az átfogó telefonos felmérések során mintegy 150 000 embert kérdeztek meg, és az eredmények kiértékelésekor a kutatók megállapították, hogy a hetvenes-nyolcvanas éveikben járó idős emberek sokkal kevesebb alvási zavarra panaszkodtak, mint a 18-24 éves korosztály tagjai. Leszámítva egy kis eltérést a középkorú emberek körében, amikor is egy időre megemelkedtek az alvási panaszok, általánosságban elmondható, hogy az életkor előrehaladtával egyenes arányban, folyamatosan csökken az alvászavarok aránya.

Egy tévhit nyomában: nem időskorban több az alvászavar

"Az általános közhiedelemmel ellentétben az idős emberek egyáltalán nem rossz alvók sőt, éppen ellenkezőleg, a felmérés eredményei azt bizonyítják, hogy minél idősebb valaki, annál pihentetőbb számára az alvás" - mondta Michael Grandner, a Pennsylvaniai Egyetem Alvás- és Neurobiológiai Központjának kutatósegédje, a tanulmány szerzője.

A 36 amerikai államban végzett telefonos felmérés során a kutatók a résztvevők alvási szokásaira, alvásproblémáira és nappali kimerültségükre kérdeztek rá. "Észrevettük, hogy a nők körében a menopauza környékén megemelkedik az alvási panaszok gyakorisága, de ezek idővel ismét csökkenni kezdenek, és javulni kezd az alvásminőség. Ugyanez a jelenség a férfiaknál is megfigyelhető, de egy kicsit később, az ötvenes éveik vége felé, amikor általában a férfiak a karrierjük csúcsára érnek" - magyarázta Grandner.

"Azt is megfigyeltük a felmérés eredményeinek elemzése során, hogy bizonyos betegségek, különösen a depresszió rendkívül nagy hatással vannak az alvás minőségére" - tette hozzá Dr. Michael Vitiello, a Seattle-ben található Washingtoni Egyetem pszichiátriai és viselkedéstudományi professzora.

A súlyosabb alvási zavarokat leghatékonyabban alvásklinikán, vagy a pszichiátrián lehet kezelni, véli Vitiello professzor, míg Grandner szerint az alvászavaros páciensek számára a pszichoterápia és relaxációs terápia kombinációja jelentheti a megoldást.

Grandner tanulmánya a Sleep című alvástudományi szaklap márciusi számában jelent meg.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához