Ezeket látta már?

Epilepszia és családtervezés

2016.08.12. Módosítva: 2016.08.19.

Az epilepsziában szenvedő, fogamzóképes korú nők a fogamzásgátlással, gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseket meg kell beszéljék orvosukkal. Számos, epilepszia-ellenes gyógyszer képes a hormonális fogamzásgátló szerek „hatástalanítására”, tehát teljesen bizonytalanná téve azok hatásosságát, bármikor bekövetkezhet a (nem várt) terhesség.

Egyes esetekben egyéb fogamzásgátló eljárások, módszerek lehetnek hatásosak. Ne várjunk ezzel, fel kell keresni még időben az orvost, és megbeszélni családtervezéssel kapcsolatos problémáinkat!

Emellett még fontos, hogy a terhes nő a terhessége alatt folsavat tartalmazó multivitamint is szed, egyes veleszületett rendellenességek kiküszöbölése céljából. Az epilepszia-ellenes szereket szedő nők számára e szerek különös jelentőséggel bírnak, mert egyes antiepileptikumok csökkenthetik a szervezet folsav- és vitaminkészletét.

Epilepszia és terhesség

Rohamokban szenvedő epilepsziás nőnek is lehet egészséges gyermeke! Ennek egyik előfeltétele a helyes terhesgondozás. Nagyon fontos, ahogy már említettük, hogy a gyermekvállalást az epilepsziás nő jó előre beszélje meg orvosával, és kérje ki annak véleményét, tanácsait!

Sok epilepsziabeteg többféle gyógyszert is kap, magasabb dózisokban, ami a magzat számára indokolatlan gyógyszerhatásokat jelent (hiszen e gyógyszerek átjutnak az ún. vér-placenta gáton). Ha a rohamok egyébként jól karbantarthatóak, ellenőrizhetőek, akkor meg kell kísérelni a gyógyszeradagok mérséklését.

Ha mégis nem várt, nem tervezett módon jön létre a terhesség, a nőbeteg NE hagyja abba az antiepileptikum/ok szedését, amíg az első orvosi konzultáció le nem zajlott! Ha mégis ezt tenné, fokozódna a rohamaktivitás, ami káros a magzatra nézve!

Rohamok terhesség idején

A rohamok gyakorisága a terhesség idején jelentősen nem változik. Egyes nőbetegeken fokozódhat, másokon viszont csökkenhet a gyakoriság. Gyakran kell tehát ellenőrizni a gyógyszerek vérszintjét. Ez azért is fontos, mert terhesség alatt a gyógyszer-vérszintek fokozatosan csökkennek, és kb. a szülés várható időpontja körül érik el minimumukat – ez viszont roham"áttöréseket" eredményezhet. Minden, a terhesség alatt bekövetkező rohamról be kell számolni az orvosnak!

Szülés

A legtöbb epilepsziában szenvedő terhes normál, hüvelyi úton szüli meg gyermekét, néhány esetben szükséges lehet a császármetszés. Ha a szülés folyamata alatt fordul elő epilepsziás roham – azonnali császármetszés szükséges.

Szoptatás

Az antiepileptikumokat szedő szoptató anyák nem kell a szoptatást abbahagyják. Néhány gyógyszer okozhat a babának álmosságot, vagy irritabilitást. Ha az anya ezt észlelné, akkor hagyja abba a szoptatást, és konzultáljon az orvossal.

Gyógyszerek és veleszületett rendellenességek

Az antiepileptikumok okozhatnak veleszületett rendellenességeket. Másrészről viszont az ellenőrizetlen rohamaktivitás komoly problémákat okozhat a fejlődő magzatnak. Rendszeres terhesgondozáson résztvevő, és rendszeres gyógyszerszedő kismamáknál ritka a komolyabb veleszületett rendellenesség. A nőbeteg SOHA ne hagyja abba az antiepileptikum szedését, mielőtt orvosával konzultált volna erről!

Epilepszia és hormonok

A hormonok egész életünk során befolyásolják az agy működését. Sok nőbetegben menstruáció előtt és alatt fokozódik a rohamaktivitás. Ez valószínűleg a ciklus alatti ösztrogén-progeszteron szint változásokkal hozható összefüggésbe. Sok nőbetegnél előfordulhat cikluszavar, kimaradhat egy-egy periódus. Ha gyakoribb a kimaradt periódusok száma, erről is konzultálni kell az orvossal!

Forrás: MyDoctor