Epilepszia-szótár

#epilepszia #Idegrendszeri betegségek
2008.01.22. Módosítva: 2016.02.08.

Absence roham: (másnéven dialeptikus- vagy petit mal roham) csak pillanatnyi tudatvesztéssel jár. Absence alatt a beteg aktivitása alábbhagy, és bámulni látszik, esetleg pisloghat.

Antikonvulzív szer: az antiepileptikumok a görcsökkel járó, és görcsökkel nem járó rohamokra egyaránt jól hatnak.

Atóniás roham: hirtelen izomtónus-vesztéssel járó roham, főleg a végtagokban jelentkezik, és a beteg tónusát vesztve eleshet.

Aura: rohamkezdeti jel vagy tünet, amit a beteg észlel, a megfigyelő ezt nem látja még. Az aura továbbfejlődhet fokális, vagy generalizált rohammá, de nem kötelezően.

Klónusos roham: ismétlődő, ritmikus rángatózás a test egy részén, vagy szétterjedt módon.

Komplex parciális roham: a roham tudatvesztéssel jár pl. a beteg "nincs ott", vagy mintha "az űrbe bámulna". Különböző mozgászavarok, automatizmusok is felléphetnek.

Corpus callosum: kérgestest nevű agyi képlet, a két agyféltekét összekötő idegrostok csoportja alkotja. Ezen keresztül érintkezik a két félteke.

Corpus callosotomia: olyan műtéti eljárás, melynek során a fenti kérgestestet "átmetszik" így megszakad a két félteke közötti összeköttetés, és a roham nem tud átterjedni. Maga a műtét lehet teljes vagy részleges is. Bár a rohamok ezt követően sem szűnnek meg, de megfigyelések szerint a súlyosságuk csökken.

EEG-video monitorozás: Az agyi elektromos tevékenység folyamatos nyomon követése és a viselkedés video-megfigyelése együttesen. Ezt nagyobb epilepszia centrumok tudják elvégezni, ahol megállapítják a diagnózist és lokalizálják a roham kialakulásában érintett agyi fókuszt/központot. Ezek alapján lehet beállítani a hatásos terápiát, akár gyógyszeres, akár esetleg műtéti legyen az.

Epilepszia: krónikus betegség, állapot, jellemzik a visszatérő epilepsziás rohamok. A betegnek lehetnek egyedi rohamai is, akár lázas állapot, vagy gyógyszermegvonás következtében, de ez még nem nevezhető epilpepsziának, ha nem mutat visszatérő jelleget.

Epileptogén zóna: az érintett agyterület, agyi lokalizácó, ahonnan eredő abnormális elektromos jelek a roham forrásai.

Elektróda: vezetőképességgel bíró érzékelő fémkorong , amelyet a fejbőrre erősítenek. Ez vezeti át az agyi elektromos jeleket az EEG készülékre. Az EEG vizsgálat alkalmával kb. 20 elektróda kerül felhelyezésre, tehát ennyi elvezetés regisztrálható.

Elektroenkefalogram (EEG): diagnosztikai vizsgálat, az agykérgi elektromos aktivitás impulzusainak mérésére. Segít egyes idegrendszeri kórképek – pl. az epilepszia diagnosztizálásában is.

Epilepszia sebészet: idegsebészeti eljárás, a további rohamok megelőzésére, általában az agyi epliepszia-fókusz eltávolításával. A betegek nagy részében ez sikeres eljárás, a rohamok megszüntetésére, természetesen függ az EEG-video monitorozás alatt rögzített epilepszia-típustól is.

Extratemporalis agykérgi kimetszés: műtéti eljárás, amelynek során eltávolítják az epilepsziás rohamokat keltő agyi fókuszt. Az extratemporalis arra utal, hogy a góc nem a halántéklebenyben van, hanem a homloklebenyben.

Funkcionális hemiszferotómia: sebészeti eljárás, amelyben az agy egyik féltekéjének nem normálisan működő részeit úgy iktatják ki, hogy a két agyfélteke közötti összeköttetést, az ún. corpus callosum-or, kérgestestet részben vagy egészben átmetszik. Ez a lépés megszünteti az agykérgi lebenyek közötti összeköttetést, ily módon megelőzi a rohamok kialakulását is.

Hemiszférium: az agy (nagyagy) egyik féltekéje

Generalizált roham: az agykéreg teljes terjedelmére kiterjedő rohamaktivitás.

Grand-mal roham: régebbi meghatározás arra, hogy a beteg tudatvesztéssel, ájulással járó rohamban szenved. A beteg izmai merevek, veszélyesen rángatózik, és gyakran zuhanhat mély alvás állapotába. Nevezik még generalizált rohamnak is.

Ketogén diéta: az epilepszia kezelésének speciális, hosszabb távú étrendi módszere, az ún. ketontestek kiiktatására irányul, ezek a zsíranyagcsere melléktermékei. (Jellemző pl. hogy az "éhezési" periódusokban kevesebb a roham, vagy hiányozhatnak is azok.) Az étrend zsírban gazdag, szénhidrátban szegény legyen, és a 2-12 év közötti gyermekeknek ajánlott leginkább. Közülük is azoknak, akik generalizált epilepsziában szenvednek, és egyéb kezelési módokra nem reagáltak.

Lézió-ektómia: sebészi eljárás, amikor az izolált agyi elváltozásokat kimetszik.

Lebeny: az agy (nagyagy) valamely területe. Az agyi lebenyek a következőek: frontalis = homloklebeny, parietalis = fali, occipitalis = nyakszirti, és temporalis = halántéklebeny. A rohamokért felelős góc általában egy lebenyre lokalizálódik.

Lumbálpunkció: diagnosztikus eljárás: a gerinccsatornában lévő liquor, másnéven agy-gerincvelői folyadék speciális tűvel történő mintavételezése. A liquorból vett mintát orvosi laboratórium elemzi. .

Multiplex szubpiális transz-szekció: szintén sebészeti módszer, főként azokban az esetekben, amikor a kérdéses gócot nem lehet eltávolítani (pl. a mozgást, beszédet irányító központok esetén). A sebész több kisebb metszést ejt, az agyszövet meghatározott helyein a rohamimpulzusok kialakulásának meggátlására.

Mioklónusos roham: időnkénti rángatózások jellemzik, a test mindkét oldalán. A beteg eleshet, illetve véletlenül elejthet egyes tárgyakat.

Neurológus: ideggyógyász, az agy és az idegrendszer betegségeivel foglalkozó szakorvos.

Neuron: egyedi idegsejt. Az agy több milliárd neuronból épül fel. Az epilepsziás roham kialakulásához több idegsejt egyidejű – normálistól eltérő – működése szükséges.

Nem-epilepsziás agyi esemény: rohamra emlékeztető esemény, amely más neurológiai, vagy egyéb eredetű betegség következtében alakul ki, pl. az ún. Tourette-szindróma, szívritmuszavar stb. Egyes pszichés zavarok is járhatnak rohamra emlékeztető jelenségekkel, megnyilvánulásokkal.

Parciális roham: (más néven fokális roham) az agy egyik féltekéjének lokalizált területére korlátozódó roham. Ez a rohamtípus műtéti (tehát lokalizált) eljárásokra jobban reagál értelemszerűen, mint a generalizált rohamok, amelyek az agy teljes terjedelmét érintik.

Roham: a megváltozott agyi elektromos aktivitás következtében kialakult abnormális testi válaszreakció. A legtöbb roham hirtelen változásokat okoz a viselkedésben, vagy a motoros (mozgásos) válaszokban is.

Roham fókusz: az az agyi terület, ahonnan a roham elindul.

Státusz epileptikusz: visszatérő roham (általában 30 percnél tovább tart), vagy ismételt rohamokban nyilvánul meg, anélkül, hogy a tudat visszatérne. Sürgősségi állapot, azonnali orvosi ellátást igényel.

Temporalis lebeny-reszekció: sebészi eljárás, melynek során a halántéklebenyben lévő epilepsziás góc eltávolításra kerül.

Tónusos roham: a rohamra jellemző az izmok néhány másodpercnél hosszabban tartó merevsége.

Tónusos-klónusos roham: jellemzője a tudatvesztés, elesés, izommerevség, rángások. Generalizált motoros roham előjele általában.

Váguszideg-ingerlés: sebészi eljárás, amelyben a nyaki régióba beültetnek egy elektródot, a váguszidegre csatlakoztatva. Az elektród egy pacemakerhez (ebben az esetben nem szív-pacemaker!) csatlakozik, amely a mellkasfal alá kerül beültetésre. Úgy programozzák, hogy ciklusosan működjön, de a beteg változtathatja a stimulátort, vagy a pacemaker fölé helyezett apró mágnessel manipulálhat, ha érzi a roham közeledését.

Váguszideg: kisebb agyi ideg, amely onnan kilépve áthalad a nyaki területen, és végződéseket ad a gyomor, a szív és a tüdők területére.

Forrás: MyDoctor