Ezeket látta már?

Ami fontos: pihentetés az agyrázkódás után!

2012.06.13. Módosítva: 2015.11.04.

Agyrázkódás után test és elme egyaránt pihenjen! Egy hétig minden fizikai és szellemi aktivitástól, még a televíziózástól, telefonálástól és a beteglátogatóktól is tartózkodnia kellene az agyrázkódáson átesett embereknek, hogy a lehető legteljesebb legyen felépülésük - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az egyhetes totális pihenő előnyös hatásai még hónapokkal a sérülés után is kimutathatóak voltak - derül ki a Journal of Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.

Ami fontos: pihentetés az agyrázkódás után!

Mint Rosemarie Moser kutatásvezető elmondta, mindez azért fontos, mert nagyon sokszor hónapokkal később is maradványtüneteket tapasztalnak az agyrázkódáson átesett pácienseknél. A tünetek között

fejfájás, feledékenység, fáradtság, alvászavar és koncentrálási nehézség lehet.

A tanulmányba 49, sportolás közben agyrázkódást elszenvedett középiskolás és főiskolás diákot vontak be, akiknek egy hétig tartó szigorú testi és mentális pihenést írtak elő. Kiderült, hogy az így pihentetett páciensek a szokásosnál jóval gyorsabban épültek fel, és kevesebb tünetről panaszkodtak a későbbi hónapokban elvégzett kontrollvizsgálatokon.

Forrás: MTI