Ezeket látta már?

Intelligens ruhával - az epilepszia ellen?

2012.09.04. Módosítva: 2015.11.04.

Intelligens szenzorokkal és öntanuló ruházattal ki lehetne mutatni a közelgő epilepsziás rohamot! Ez egyelőre nagyon sci-fi-szerűen hangzik, de a Northumbria Egyetem mérnökei jelenleg e projekten dolgoznak.

Az első bemutatóra e hónapban kerül sor a londoni Royal Academy of Engineering (RAE) soros ülésén, ahol prezentálják az egyetem P³i kutatócsoportjának munkáját.

Intelligens ruhával - az epilepszia ellen?

A P³i egy speciális kutatócsoport, melynek fő célkitűzése olyan nyomtatható, megfesthető és programozható anyagok létrehozása, amelyek különböző gyakorlati célokra alkalmazhatóak, tehát intelligens anyagoknak tekinthetőek.

A Northumbria Egyetem kutatói igen sok műszaki innovációban szerepeltek eddig is, pl. Sir Jonathan Ive, aki az Apple cégnél az iPhone és iPad technológiák fejlesztésében vett részt.

Forradalmian új technikákon dolgoznak, pl. egy (135,000 GBP értékű) bioplotteren, amely képes 3 dimenziós multikompnensű strutúrák nyomtatására, vagy a (65,000 GBP értékű) atom-mikroszkópon, amely nanoszinten képes rátekinteni az anyag viselkedésére - mindezek jól mutatják a kutatók ambícióit, technológia áttörést eredményező munkáit.

A P³i kutatólaboratóriumaiban készülnek már az új, innovatív anyagok, amelyek a biológiai funkciók diagnosztizálására - és esetenként terápiás beavatkozásra is képesek lesznek. Ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy intelligens ruházatot, amely képes pl. a krónikus sebek (cukorbetegek lábszárfekélye) területén érzékelni a változásokat. Ezen az elven alapul az a textilbe involvált szenzor-rendszer is, ami alkalmas lehet a közelgő epilepsziás roham érzékelésére - és egyben az egészségügyi személyzet riasztására. Ezek a "bioware"-nek nevezett anyagok tehát a ruházattal együtt gyakorlatilag állandó szenzorként a testünkön lennének.

A csoport egyik kutatója szerint az intelligens ruházatnak nagyon hasznos szerepe lehet pl. az időskorúak nyomon követésében, életminőségük, érzelmi életük, biztonságérzetük javításában.

Természetesen a kutatás nemcsak tudományos jellegű, a P³i kutatói divattervezőkkel is kapcsolatban állnak, és az új kreációk megpróbálják egyesíteni magukban a tudomány és a divat előnyeit az intelligens anyagok terén...

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120903143108.htm

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához