Ezeket látta már?

Oknyomozás: meddig érhetjük utol a stroke-ot?

Agyi katasztrófa után még két napig is van remény a kezelésre. Noha a nemzetközi terápiás irányelvek hangsúlyozzák, hogy szélütés után a legkorszerűbb kezelés eredményei is csak akkor hatásosak, ha a beteget egy órán belül ellátják, egy új kezelési módszer - melyet a Brain legújabb száma ismertet - arról számol be, hogy bizonyos gyógyszeres és környezeti beavatkozásokkal még akár 48 óráig is van esély a javulásra.

A hagyományos 60 perces időhatárt az Egyesült Államokban a különleges szállítással megszervezett központokban is csak a betegek tíz százaléka esetén sikerül elérni.

Oknyomozás: meddig érhetjük utol a stroke-ot?

A jelenlegi legkorszerűbb kezelési mód a szélütést okozó véralvadék feloldása. Különféle gyógyszerekkel az alvadék föloldható, és ha a vérkeringés az életveszélyben lévő agyterületen időben helyreáll, van remény az állapot visszafordítására. Ha ez nem sikerül, eddigi ismereteink szerint a károsodás végleges. Ugyanakkor számos esetben a páciensek mozgása még fél év múlva is javult.

A svédországi Lund Kísérleti Agykutató Laboratóriumának kutatói amerikai kollégáikkal 15 éve kezdtek foglalkozni az agykárosodás megállításának, illetve visszafordításának kérdésével. Először patkányokban idéztek elő agyi katasztrófát, majd az állatokat két csoportba osztották. Az egyik csoport megszokott ketrecében maradt, a többieket különleges környezetbe helyezték, ahol csövek, oszlopok, létrák folyamatos ingert szolgáltattak. Mikor az állatokat megvizsgálták, kiderült, hogy a speciális "fizikoterápiás" környezet számos funkciót stimulált, köztük a sigma-1 receptort. A receptort aktiváló gyógyszer hatására az állatok gyorsabb javulást mutattak, mint a hagyományos ketrecben lévők.

Eszerint a kezeléssel az agy természetes önjavító képessége jelentősen fokozható. Egy japán gyógyszercég máris elkezdte stroke-os betegek vizsgálatát.

A munkacsoport vezetője hangsúlyozta: "az állatkísérletek olyan emberi vizsgálatokban folytatódnak, melyek betegek gyógyítását segíthetik. Ez azt is jelzi, milyen sok idő és munka kell, amíg az alapkutatásból klinikai eredmény lehet".

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához