Ezeket látta már?

Megtalálták a migrén örökletes okait!

2012.06.13. Módosítva: 2015.11.04.

Genetikai kutatás tárta fel a migrén örökletes okait. Újabb négy olyan génváltozatot találtak európai és ausztrál kutatók, amelyek jellemzően a migrén egyik gyakori formájától szenvedő pácienseknél fordulnak elő.

A Nemzetközi Fejfájás-genetikai Konzorcium (IHGC) szakemberei tanulmányukat a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették.

Megtalálták a migrén örökletes okait!

A vizsgálatban 4800, aura nélküli migréntől szenvedő ember és 7 ezer nem migrénes társuk DNS-ét elemezték. Aura nélküli fejfájása a migrénesek mintegy kétharmadának van. Aurával kísért migrénnél úgy érzi a páciens, mintha egy befagyott ablaküvegen át látná a világot.

Korábban találtak már a kutatók három olyan génváltozatot, amelyeket összefüggésbe lehetett hozni az aurás migrén előfordulásával, de a mostani eset az első, amelynél nem az aurával együtt jelentkező változathoz kapcsolhatók a génvariánsok.

Migréntől átlagosan minden hatodik nő, illetve minden nyolcadik férfi szenved, az állapot a munkától való távollét egyik vezető oka. Pontos oka ismeretlen, örökletes hajlam és környezeti kiváltó okok egyaránt szerepet játszanak kialakulásában.

A migrén jelentkezésének fiziológiai oka, hogy az agyban található neuronok abnormálisan reagálnak különböző ingerekre. A most azonosított négy új génváltozat közül kettő azt erősíti meg, hogy az ereknek, így a véráramnak van fontos szerepe a folyamatban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához