Ezeket látta már?

Fejfájás nyáron: ezt teheti a megelőzésért

meleg, fejfájás, migrén, időjárás, gyógyszer

A fejfájás kockázata 8%-kal növekszik minden olyan esetben, amikor a hőmérő higanyszála 9 fokkal feljebb kúszik. Hogyan vészeljük át ezeket a napokat?

Amikor a napi középhőmérséklet tartósan magasan van, nem csak a krónikus betegek és az idősek érezhetik levertnek magukat, hanem minket, nőket is sújthatják a fejfájások, migrének. A hőség kitágítja a fejben található ereket, melyek így nyomást gyakorolnak a környező idegvégződésekre, ez pedig fájdalommal jár.

Ennek eredményeként, még a normális véráramlás is úgy érződik, mintha egy légkalapács fúrná át az ember agyát, mondja Dr. Alexander Mauskop belgyógyász-neurológus, a New Yorkban létrehozott Fejfájáskutató Központ alapítója. Bár a fejfájás az ember fizikai gyötrelmei között az elsők között van, és a nők gyakrabban szenvednek tőle, mint a férfiak.

Orrüregi, orr-melléküregi gyulladások okozta fejfájás

Minden, ami irritálja ezeket a területeket – a hideg, az allergiák, egy kellemetlen illatú parfüm – egyúttal gyulladást is okozhat, mely együtt járhat a szemkörnyék fájdalmas lüktetésével. A begyulladt orrüreg csak ront a helyzeten.

"Az orrüregben levő nyomás normál esetben megegyezik a külső légnyomással" - magyarázza Dr. Kenneth Mukamal, a Harvard Egyetem Orvosi Karának docense.

Ha már kicsit megfáztunk, az orrüregek már nem tudnak megfelelő gyorsasággal alkalmazkodni a megváltozott nyomáshoz, amikor egy nyári vihar erősen lecsökkenti a légnyomást. Ez is eredményezhet a szokásosnál erősebb homloktájéki fájdalmat."

Hogyan kezeljük a gyulladás okozta fájdalmakat?

Helyezzen egy benedvesített langyos ruhát a szemére, hogy enyhítse a gyulladást. Használjon vény nélkül kapható (akár tengeri sós) orrsprayt, hogy megszüntesse az orrdugulást. Ha a tünetek négy napnál tovább tartanak, forduljon orvoshoz - javasolja Dr. Mauskop.

Előzzük meg a tüneteket!

Cserélje ki a légszűrőjében a filtert olyan, nagy hatékonyságú, új szűrőre, amely kiszűri a pollent, port, penészt és a levegőben lévő baktériumokat, melyek gyulladást okozhatnak az orrüregben. Ha Ön allergiára hajlamos, próbálja ki a sópipát, vagy inhaláljon meleg sós vizet hetente kétszer.

Rettegett ellenség: a migrén

A leggyakoribb, és egyik legtöbb fájdalmat okozó betegség a migrén. Változatos előidéző okai között szerepelnek a stressz, az erős fény, a túl sok vagy túl kevés alvás, az éhség, vagy a hormonszint ingadozása - ezek mindegyike okozhatja azt a tünetet, hogy az agyi erek kitágulnak, és bennük vérbőség, megnövekedett érfali nyomás keletkezik.

Az ezt követő idegfájdalom átható szenvedést okoz, melynek időtartama négy órától három napon át is eltart. Tudósok vizsgálják, hogy miért fogékonyabb néhány nő a migrénre, mint más társaik, de feltételezik, hogy a dolog kapcsolatban áll az öröklődéssel is - a legtöbb migréntől szenvedő embernek a családjában is előfordult migrénes beteg.

Ha nem biztos abban, hogy fejfájásait a migrén számlájára írhatja, érdemes megvizsgálni életvitelét. Egyéb fájdalom is megakadályozhatja a normál napi életvitelt, esetleg a fényérzékenység, émelygés, hányinger is csak növeli a fejfájás esélyeit.

Hogyan kezeljük a migrén okozta fájdalmakat?

Csupán egyetlen fájdalomcsillapító bevétele kevés enyhülést hoz. Jeges borogatással fokozhatjuk a hatását; de a migréntől szenvedők többsége olyan, orvos által felírt, triptán tartalmú készítményeket szed, amelyek úgy fejtik ki hatásukat, hogy szűkítik az agyat körülvevő ereket.

Akkor a leghatásosabbak ezek a gyógyszerek, ha már a fájdalom jelentkezésének kezdetén bevesszük őket.

A bűvös magnézium

Kérje meg orvosát, hogy ellenőrizze az Ön magnéziumszintjét, annak tisztázására, nincs-e szüksége magnéziumpótlásra. Ez az ásvány szorosan kötődik a szerotoninhoz (ahhoz az idegrendszeri ingerületátvivő anyaghoz, mely szabályozza - többek között - a keringési funkciókat a szervezetben. A szerotonin egy kémiai jelátvivő anyag az idegsejtek között, az agy egyik "többfunkciós" neuro-transzmittere, amely számos különböző élettani, endokrin és viselkedési folyamatot szabályoz.) Az elégtelen mennyiségű magnézium a keringésben meggátolhatja a szerotonintermelést és ennek hiányában gyulladásos folyamatok léphetnek fel.

Akupunktúrával a migrén ellen

Több tanulmány is egybehangzóan igazolta, hogy a migrénes fájdalom csökkentésében az egyik leghatékonyabb gyógymód az akupunktúra, amely a receptre felírt gyógyszereknél is jobb eredményeket ad.

Feszültség okozta fejfájások

Ezek a rohamszerű fájdalmak olyanok, mintha egyóriási gumipánt szorítaná az ember agyát. Az amerikaiak 78 százalékánál jelentkezik ez a típusú migrén, havonta akár 15 alkalommal is. A nyak, a homlok, a fejbőr és az arc merevsége okozza ezeket a fájdalomrohamokat, minthogy a túlfeszített izmok irritálják az idegvégződéseket, melyek ezt követően fájdalomingert küldenek az agynak.

Mi a gyógyír a feszültség okozta fejfájásra?

Nyeljen le gyorsan egy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót! Lehet ez aszpirin, paracetamol vagy ibuprofen. Alkalmazzuk azonnal, amint a fejbőr feszülését érzi! Megpróbálkozhat lidocain tartalmú izomlazító gél bemasszírozásával is a váll és a nyak területén is.

Előzze meg a fejfájást mozgással

Az izzadás segít! A tévé előtt heverészők 14 százalékkal gyakrabban kapnak feszültség okozta fejfájást, mint azok, akik rendszeresen járnak edzőterembe. A testedzés a stressz levezetésének egy természetes módja, amely a fájdalomcsillapító endorfinok termelésére sarkallja a szervezetet - magyarázza Dr. Merle Diamond, a chicagói Diamond Fejfájásklinika társigazgatója. A rendszeres testmozgás abban is segít, hogy az izmokon kívül megerősödjön a keringési- és nyirokrendszer is, így jobban ellenállhat a fejfájáskeltő gyulladásoknak.

Otthoni tippek fejfájás ellen

  • szedjen be magnéziumot
  • tegyen a fejére/nyakára hideg vagy meleg borogatást (amelyik jobban esik)
  • masszírozza meg fejét, nyakát, vállait
  • igyon kávét, majd utána egy nagy pohár vizet
  • próbálja ki az akupresszúrát
  • jógázzon
  • menjen sötét szobába
  • próbáljon meg aludni
  • tegyen egy semlegesebb olajba (pl. jojobaolaj) pár csepp borsmenta olajat és azt masszírozza halántékába, nyakába

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezt jelenti, ha a magas vérnyomást fejfájás is kíséri

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához