Ezeket látta már?

Nem a stressztől kapunk agyvérzést...

A közkeletű hiedelemmel ellentétben, mely szerint a nagy stressz agyvérzést okozhat, egy új tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy a stresszes életesemények emelnék az agyvérzés egyik különösen veszélyes típusának kockázatát.

A Stroke című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban ausztrál kutatók az úgynevezett subarachnoideális (lágyagyhártya alatti) vérzés és a stresszel telt életesemények kapcsolatát vizsgálták. Az agyvérzés ezen típusánál (SAH) egy elszakadt ér miatt a környező agyszövetek közötti űrbe kerül a vér, és becslések szerint az esetek fele halállal végződhet.

Nem a stressztől kapunk agyvérzést...

Craig S. Anderson, a Sydneyi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 388 SAH-típusú agyvérzésen átesett pácienst kérdezett ki életeseményeiről, valamint kontrollként 473 olyan embert, akiknek soha nem volt agyvérzése. A listán szereplő 12, nagy stresszt okozó életesemény között volt például családtag vagy barát halála, állásvesztés és bűncselekmény áldozatává válás.

A válaszok értékelése során általánosságban nem találtak összefüggést az életesemények és az agyvérzés között. Amikor a lezajlott agyvérzést legfeljebb egy hónappal megelőző eseményeket vizsgálták, az derült ki, hogy kétfajta stresszor, a pénzügyi vagy jogi problémák, és a "minden egyéb" kategória emelkedett kockázatot okozott. A páciensek tíz százaléka számolt be ilyen eseményről, míg a kontrollcsoport tagjainak csupán négy százaléka.

Anderson úgy véli, az embereknek érdemesebb az agyvérzéssel igazoltan összefüggésben lévő tényezőkkel - például a dohányzással és magas vérnyomással - foglalkozniuk, ha megelőzésről van szó, mint a stresszes életesemények miatt külön aggódni.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához