Ezeket látta már?

Segítheti a kurkuma az agyvérzés utáni felépülést?

2011.02.14. Módosítva: 2015.11.04.

Egy gyógyszerjelölt, melynek hatóanyagát a kurkumából vonták ki, bizonyos esetekben elősegítheti a felépülést közvetlenül a stroke okozta károsodások után.

A Los Angelesi Cedars-Sinai Medical Center kutatói arra készülnek, hogy a gyógyszert embereken is elkezdik vizsgálni, miután ígéretes eredményeket értek el a nyulakon végzett kísérletekkel. A gyógyszer az agysejtekre hat és segít az izomműködési és mozgásszervi problémák, következményes bénulások esetén.

Segítheti a kurkuma az agyvérzés utáni felépülést?

Az Amerikai Stroke Egyesület szerint nagy szükség van új gyógymódokra, melyek megvédik az agysejteket stroke után és segítik a felépülést. Ez az első olyan jelentős kutatás, amely arra utal, hogy a kurkumából készült vegyület jótékony hatással bír a stroke-on átesett betegek esetében. Ösztönzi az új sejtek növekedését és meggátolja a sejtek elhalását.

A kurkumát évszázadok óta használják a hagyományos indiai ayurvédikus orvoslásban. Ezen kívül számtalan laboratóriumi vizsgálat utal arra, hogy egyik összetevője, a kurkumin különböző előnyös tulajdonságokkal bír. Ugyanakkor ismert adat, hogy a kurkumin nem képes áthatolni a vér-agy gáton, amely megvédi az agyat a potenciálisan toxikus molekuláktól. Az amerikai kutatók, eredményeikről egy stroke konferencián számoltak be, módosították a kurkumint, új származéka, a CNB-001 már képes átjutni a vér-agy gáton.

Nyulakon végzett laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták, hogy ez a vegyület hatékony lehet, ha időben, tehát a lezajlott stroke után legfeljebb három órán belül alkalmazzák.

A kutatást vezető Dr. Paul Lapchak kijelentette, hogy a gyógyszer hatékonynak tűnik számos kritikus élettani mechanizmusban, melyek életben tarthatják az agysejteket stroke után.

Az (ischaemiás) stroke megöli az agysejteket, megfosztja azokat az oxigéndús vértől, láncreakciót indít el, nő az elhalt agyterület, ezáltal nő a visszamaradó fogyatékosság szintje. Dr. Lapchak állítása szerint a CNB-001 alkalmas az agyi szignál-anyagcsereutak helyreállítására, így megakadályozza az agysejtek pusztulását.

Az előzetes eredmények tehát ígéretesek, de a vizsgálatoknak még mindig nagyon korai szakaszában járnak, és az emberen végzett klinikai vizsgálatok fogják majd kimondani a döntő szót a kurkuma alkalmazhatóságát illetően.

Forrás: EgészségKalauz