Ezeket látta már?

Veszély: csökken a stroke-korhatár!

Egyre gyakoribb a stroke a fiatalabb amerikaiak körében. A stroke következtében szükségessé vált kórházi kezelések száma 1994 és 2007 között drámai mértékben megugrott a 45 éven aluli, különösen a tizenéves fiúk és a 34 éven aluli férfiak körében, miközben az idős emberek esetében csökkent a gyakorisága.

A kutatók nem tudták megmagyarázni a jelenség okát, mert a vizsgálat csak a kórházi kezelések számát elemezte az összes korcsoportban és mindkét nemben, az eredmények azonban valószínűleg az elhízás és a magas vérnyomás vizsgálatát teszik szükségessé a jövőben.

Veszély: csökken a stroke-korhatár!

"Úgy vélem, ez az első nagyszabású vizsgálat, amely ezeket az eredményeket hozta, életkorra és nemekre lebontva" – nyilatkozta Xin Tong, az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Hivatala (CDC) atlantai intézetének kutatója. "Semmit sem köthetünk közvetlenül ehhez az irányvonalhoz a fiatalabb betegekben, de az elhízás és a magas vérnyomás valószínűleg további vizsgálatokat érdemelnek. Egyelőre nem tudunk semmilyen következtetést levonni az okokat illetően."

A CDC elemzői kimutatták, hogy a 45 éven felüli férfiak esetében 25, a nők esetében pedig 29 százalékkal csökkent a stroke gyakorisága. Ezzel azonban vége is a jó híreknek. A 15 és 34 év közötti fiúk és férfiak körében az ischaemiás stroke-ok száma 51 százalékkal nőtt. A 15 és 34 év közötti lányok és nők esetében pedig 17 százalékos növekedést mutattak ki ugyanebben az időszakban. A 35 és 44 év közötti férfiak esetében 47 százalékkal nőtt a stroke miatti kórházi kezelések száma, a nők ugyanebben a korosztályában pedig 36 százalékos emelkedést tapasztaltak.

Tong elmondta, hogy az egészségügyi szakembereknek a stroke-os betegek kezelésekor figyelembe kell venniük ezt az eltolódást, és szem előtt kell tartaniuk azt, hogy a fiatalabbaknak is előnyt jelenthet a stroke-ot követő néhány órán belül a szöveti plazminogén aktivátor (tPA) alkalmazása.

"Jelenleg úgy tartják, hogy az akut ischaemiás stroke főként idős emberekben következik be. Fontos azonban felismerni, hogy egyre gyakrabban fordul elő fiatalokban is, különben a tPA és más jelentős stroke elleni kezelések szükségtelen késedelmet szenvedhetnek a fiatalabb páciensek esetében" – állítja a szakember.

A kutatás eredményeit az Amerikai Stroke Társaság 2011-es nemzetközi konferenciáján tették közzé Los Angelesben.

Forrás: Medipress