Ezeket látta már?

Vírusellenes szerrel az agysérültek gyógyulásáért

Gyorsítja az agysérülésből való felépülést egy influenza elleni szer... Gyorsíthatja az eséseknél és autóbaleseteknél elszenvedett súlyos agysérülésből való felépülést egy olcsó, régi, influenza elleni szer alkalmazása amerikai kutatók szerint.

Gyorsabban épültek fel azok a páciensek, akiknek az amantadin nevű antivirális szert adták agysérülésük után, mint azok, akik placebót kaptak.

Vírusellenes szerrel az agysérültek gyógyulásáért

Négy hét elteltével a szerrel kezelt emberek közül többen tudtak megbízható igen-nem választ adni kérdésekre, utasításokat követni vagy eszközöket, például hajkefét vagy kanalat használni. Az amantadint kapott páciensek közül jóval kevesebben maradtak tartósan vegetatív állapotban, mindössze 17 százalék a 32 százalékkal szemben.

A tanulmányt Joseph Giacino bostoni neuropszichológus vezetésével az Egyesült Államokban, Dániában és Németországban folytatták le 184 súlyos állapotú agysérült emberrel, akiknek átlagos életkora 36 év volt.

Tanulmányukat a szerzők a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legfrissebb számában tették közzé.

Megjegyzés: az amantadint régóta alkalmazzák a vírusellenes hatáson kívül pl. Parkinson-kór kiegészítő kezelésében is. (a szerk.)

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához