Mindenki ezt nézi most!

Alzheimer és testmozgás - lehet oki kapcsolat?

2012.01.17. Módosítva: 2015.11.04.

Egy új kutatás tanúsága szerint az aktív életmód megvédheti a genetikai kockázattal bíró embereket az Alzheimer-kór következtében létrejövő agyi elváltozásoktól. A szóban forgó gén az apolipoprotein E (APOE) e4-es allélja (változata).

"Az APOE gén e4-es alléljának jelenléte az egyik legmegalapozottabb kockázati tényezője az Alzheimer-kórnak. A betegek nagyobb százalékában van jelen az allél, mint a lakosság többi részében." – tették közzé a szerzők az Archives of Neurology online kiadásában.

Korábban is feltételezték, hogy a génvariáns hiánya vagy jelenléte befolyásolhatja az "életmód-tényezők, mint például a testmozgás, valamint a kognitív képességek hanyatlása és a demencia közti összefüggést." – tette hozzá Denise Head kutató. Munkatársaival a Washington Egyetemen végezték kutatásaikat.

Megvizsgálták az összefüggést a testedzés és az agy amiloid plakkjait 201, normál kognitív képességgel rendelkező embernél. A 45-88 éves résztvevők egy részénél megtalálható volt az APOE e4 allél, a többieknél nem. Az amiloid plakkokat már régebben kapcsolatba hozták a betegséggel.

A sokat mozgó betegek agyában kevesebb amiloid lerakódást találtak, mint a mozgásszegény életmódot folytatókéban. A kutatók szerint az APOE e4 gén jelenléte "összefügg a kognitív képességek hanyatlásának és az amiloid réteg csökkenésének kockázatával".

Hozzátették azonban azt is, hogy a testmozgás csökkenti a mentális leépülés és az amiloid-lerakódás kockázatát.Összességében azt mondhatjuk, hogy az Amerikai Szív Szövetség által ajánlott testedzés különösen hasznos lehet a normál kognitív képességű, e4-pozitív egyéneknél az amiloid-lerakódás csökkentése érdekében.

Forrás: Medipress