Ezeket látta már?

Alzheimer-kór: mentol belélegzésével megelőzhető?

Alzheimer-kór, mentol, inhalálás, demencia

Egy egerekkel végzett új tanulmány kimutatta, hogy a mentol belélegzése javítja a kognitív funkciókat az Alzheimer-kór modelljeiben.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról egy kutatás alapján, hogy a mentol esetlegesen segíthet megelőzni az Alzheimer-kórt. Eddig egereken tesztelték, de az eredmények bizakodásra adnak okot:

"Egy új tanulmány kimutatta, hogy a mentol belélegzése egerekben javítja a kognitív (értelmi) funkciókat az Alzheimer-kór modelljeiben. A mentol belélegzése csökkentette az interleukin-1-béta (IL-1-béta), egy gyulladást okozó fehérje szintjét.

Az alacsonyabb IL-1-béta szintet összefüggésbe hozták a jobb értelmi funkciókkal egészséges és Alzheimer-kóros egerekben. A tanulmány azonosította az immunműködést elnyomó szabályozó T-immunsejtek egyértelmű szerepét az Alzheimer-kór kialakulásának ebben az egérmodelljében.

A jelenségre egyelőre nincs mechanisztikus magyarázat. Feltűnő, hogy a mentol inhaláció és a T-reg blokád hasonló hatást gyakorolt a szellemi károsodás enyhítésére."

Mik a demencia tünetei?

Az idegsejtek lassú pusztulása az agyban bizonyos mértékig természetes jelenség, a demenciákban azonban a jelentős mértékű pusztulás a jellemző. A folyamat változatos tünetekkel járhat:

  • Feledékenység, memóriavesztés – eleinte csak rövidtávon: tárgyak elvesztése, kérdések ismételgetése.
  • Beszédbeli nehézségeka gondolatok megértésének és kifejezésének problémái.
  • mindennapi döntéshelyzetek, a tervezés nehézségei: a számlák befizetése, a pénzkezelés, a háztartás egyre problémásabb lehet.
  • Tárgyak, személyek felismerésének zavara.
  • Pszichés változások, zavarok: szorongás, depresszió is kialakulhat.
  • Korábban kedvelt tevékenységek feladása, a motiváció hiánya, szinte bezárkózás a lakásba, izoláció.
  • Személyiségváltozás: agresszivitás, elutasító magatartás, közömbösség, nyugtalanság alakulhat ki olyan személyeknél, akikre ez nem, vagy nem ilyen mértékben volt jellemző.
  • A késői fázisban ködös tudatállapot állandósulhat, és komoly vegetatív zavarok társulhatnak hozzá, mint pl. a vizelet vagy széklet inkontinencia.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#demencia

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához