Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Bizonyított: még enyhe lefolyásnál is szellemi károsodást okozhat a covid

covid, koronavírus, kognitív, vizsgálat, szellemi leépülés

Az elmúlt héten két tanulmány is megjelent, amely összefüggésbe hozza a COVID-19 fertőzést az utána következő szellemi (kognitív) károsodással, még a kevésbé súlyos lefolyású betegségek esetén is - közölte a Magyar Orvosi Kamara.

Az első tanulmány, a Nature-ben jelent meg 03. 07-én

Ez a UK Biobank 785, 51-81 életév közötti résztvevőjét vizsgálta, akiknél rutinszerűen végeztek agyi szkennelést és kognitív teszteket. A vizsgálat résztvevőinek mintegy fele, 401 fő esetében a SARS-CoV2 teszt pozitív lett a fenti adatok összegyűjtése után. A fennmaradó 384 kontroll résztvevőé azonban nem. A kiindulási agyi szkenneket és kognitív teszteket mindkét csoportban összehasonlították a későbbiekkel.

Azoknál a résztvevőknél, akiknél covid-19-et diagnosztizáltak, lényegesen jelentősebb agyi elváltozásokat, továbbá nagyobb kognitív pontszám-eltérést mutattak ki, mint azoknál, akik nem fertőződtek meg.

Ez a különbség akkor is jelentős marad statisztikailag, amikor 15 kórházba került résztvevőt kizártak az elemzésből, ami arra utal, hogy még enyhébb fertőzések is összefüggésbe hozhatók az agyi változásokkal.

A fertőzött résztvevőknél tapasztalt változások közé tartozott

  • a szürkeállomány vastagságának és szöveti kontrasztjának nagyobb mértékű csökkenése az orbitofrontális kéregben és a gyrus parahippocampalisban,
  • a szövetkárosodás markereinek nagyobb változása az elsődleges szaglókéreghez funkcionálisan kapcsolódó régiókban,
  • valamint az agyméret nagyobb csökkenése, mint ami a kontrollcsoportban volt észlelhető.

A kognitív pontszámok is tovább csökkentek a vizsgálati időszak alatt a fertőzött résztvevőknél. A MOK kiemeli:

A kognitív hanyatlás mértéke összefüggött a résztvevők agyában bekövetkezett fizikális változások mértékével.

A Covid-19 diagnózisától a második szkennelésig eltelt átlagos idő 141 nap volt, ami arra utal, hogy a negatív hatások legalább négy-öt hónapig fennmaradnak. Azt, hogy ez a káros hatás részben visszafordítható-e, vagy hosszú távon is fennmarad, m ég tovább kell vizsgálni. A legszembetűnőbb eredmények némelyike ​​az agy szaglással kapcsolatos részeinek érintettségével kapcsolatos, ami a covid ismert tünete. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a covid szaglásra gyakorolt ​​hatása az agyon kívül van, de ezek az eredmények az agyban bekövetkező lehetséges változásokat jelzik - írta a MOK.

A második, a JAMA Neurology folyóiratban megjelent tanulmányt Wuhan-ban végezték

Egy éven át 1438 Covid-19-en átesett és 438 nem fertőzött, 60 év feletti, kínai résztvevővel, akiknél szellemi képességet vizsgáló (kognitív) teszteket végeztek a 6. és a 12. hónapban. A vizsgálatból kizárták azokat az embereket, akiknek kognitív károsodása volt, a családban előfordult elbutulás (demencia) vagy súlyos krónikus betegség.

Koronavírus: a gyerekek hamarabb újrafertőződhetnek - olvassn tovább!

A kognitív hanyatlás valószínűsége jelentősen magasabb volt a fertőzött csoportban, különösen azoknál, akiknél a covid-19 súlyos volt.

Ezeknél a résztvevőknél a korai (enyhe) kognitív hanyatlás valószínűsége 4,87-szer volt nagyobb, mint a nem fertőzötteknél, míg a progresszív (súlyos) kognitív hanyatlásé 19-szer. A nem súlyos Covid-19 1,71-szer nagyobb kockázatot jelentett a korai kognitív hanyatlás vonatkozásában.

Forrás: MOK
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához