Hirdetés

Betegségek, amiket sokan Alzheimer-kórnak hisznek

#alzheimer #Alzheimer-kór #demencia #demens beteg
2019.06.26.

Nemcsak az Alzheimer-kór, hanem az agyat érintő számos más betegség is károsítja a gondolkodási, emlékezeti és döntési folyamatokat.

Hirdetés

Az agyat érintő betegségek listája: a stroke, a Parkinson-kór egy bizonyos formája, valamint egy olyan agyi betegség is, amelyben az érzelmeket és a viselkedést szabályozó agyterületek sérülnek.

Dr. Julie Schneider neurológus professzor nyilatkozta a felejtek.hu oldalán, hogy az 1980-as 90-es években még úgy tudták, a legtöbb demencia az Alzheimer-kór terméke. Manapság azonban a számadatok arra mutatnak, hogy a demens betegek 20-40 százalékánál valamilyen más betegség okozza a szellemi hanyatlást.

A Ley-testes és a frontotemporális demencia tünetei

A statisztikák szerint a nem Alzheimer-kórból származó demenciák 10-10 százalékát teszi ki a vaszkuláris eredetű demencia, a Lewy-testes betegség, illetve a frontotemporális demencia.

A Lewy-testes demenciával élők állapota általában rohamosabban hanyatlik, problémáik pedig a mozgás terén, esésekben, járási nehézségekben, valamint alvási problémákban és hallucinációkban jelentkeznek. Ezen tünetek jó része megfelelő kezelésekkel karban tartható.

A frontotemporális demenciában szenvedő betegek viselkedése társadalmilag kevésbé elfogadható, rossz döntéseket hoznak vagy érzéketlenné válnak mások iránt. Ha a hozzátartozók nem tudják, hogy mitől viselkedik így szerettük, az egészen tragikus félreértésekre adhat okot.

A cikk további részleteit ide kattintva tudja elolvasni!

Forrás: www.felejtek.hu
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.