Mindenki ezt nézi most!

D-vitamin hiány: ez a korosztály különösen érintett

D-vitamin, hiány, hormon, B12 vitamin

A D-vitamin hiány egy korcsoportot fokozottan érint.

Németországban már 30 éve végeznek kutatást ez idősek körében, céljuk, hogy megvizsgálják az egészségre gyakorolt hatását az az életvitelnek, a környezetnek, az egyén genetikájának.

A kutatás során 1079 vérmintát elemeztek, melyeket 65-93 év közötti idősektől vettek le. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyiben tér el az elvárt értéktől a vizsgált vér D-vitamin, vas, B12-vitamin és folsav tartalma.

Az eredmény pedig elég tiszta képet mutat. 52 százalékuk D-vitamin hiányban szenved, mivel a vérükben található vitaminmennyiség nem érte el az 50nmol/L szintet. 27 százalékuknál B12-vitamin hiányt fedeztek fel, míg 11 százalékuknál vashiány, 9 százalékuknál pedig folsavhiány volt kimutatható.

Mit lehet tenni a D-vitamin hiány ellen?

Az, hogy az idősek körében ilyen mértékű D-vitaminhiány mutatható ki, nagy probléma, mert a D-vitamint ma már nem is vitaminként, hanem hormonként emlegetik, amely a szervek helyes működésének irányításához elengedhetetlen. Az érintett korcsoportnak az óvatos napozásra, valamint a helyes vitaminpótlás mellett a tudatos táplálkozásra is oda kell figyelniük.

Tudjon meg többet a D-vitamin hiány szövődményeiről! Kattintson tovább!

forrás: helmholtz

Forrás: EgészségKalauz