Ezeket látta már?

Hol a kulcsom...? - harc a feledékenység ellen

A feledékenység gyógyírját keresik skót kutatók. Az emberek egyre gyakoribbá váló feledékenységét a zaklatott, modern életvitel és az információs túlterhelés okozhatja - idézte skót kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

A CPS Research elnevezésű intézet munkatársai tanulmányukhoz olyan 50 és 80 év közötti embereket keresnek szerte Skóciában, akik már tapasztalták magukon a feledékenység jeleit.

Hol a kulcsom...? - harc a feledékenység ellen

A résztvevők a vizsgálatban memóriatesztek sorozatát töltik majd ki, és az önkénteseknél egy Alzheimer-kórban használt szert, a memantint kezdik alkalmazni alacsony dózisban.

A glasgow-i székhelyű kutatók az "elfoglalt életmód szindróma" elnevezést adták annak a tünetcsoportnak, amelyben a feledékenység nem éri el a demencia mértékét, ám a mindennapi életben több apró zavart okozhat. Ilyen például, amikor valaki rendszeresen elfelejti, hová tette kulcsát, hol hagyta a poharát vagy nem ugrik be ismerősének a neve.

A szakemberek szerint ezt a típusú feledékenységet a zaklatott életvitel okozza, az, hogy folyamatosan újabb és újabb információk bombázzák az embereket, szól a mobiltelefon, a televízió, a rádió, ülnek az internet előtt. Mint Alan Wade, a tanulmányt tervező egyik kutató elmondta, az információs túlterheltség miatt korábbi életkorban jelentkezik a feledékenység, mint korábban.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához