Ezeket látta már?

Idősödés - és autóvezetési hibák

Ausztrál kutatók megállapították, hogy az időskorral együtt megnövekedik az autóvezetési hibák gyakorisága, így az idősebbek nagyobb valószínűséggel okoznak közúti baleseteket. A kutatók javaslata szerint az idős sofőröknek kiegészítő kognitív képzésen kellene részt venniük.

Ám ezt a javaslatot sokan vitatják, többek között Renee Pekmezaris is, a New York-i Népegészségügyi Kutatóintézet alelnöke, aki szerint nagyon nehéz feladat az agyat újratanítani bizonyos képességekre. Korábbi tanulmányuk bebizonyították, hogy a kognitív újratanulás nem javította az idős vezetők közúti baleseti statisztikáit.

Idősödés - és autóvezetési hibák

Az új tanulmány során a kutatók 266, olyan 70 és 88 év közötti idős autóvezetőt vizsgáltak, akik hetente legalább egyszer autóba ültek. A közel 20 kilométeres tesztvezetés közben a kutatók a résztvevők vezetői szokásait elemezték, különös figyelmet fordítva a táblafelismerésre, a reakcióidőre, a koncentrációra, a kanyarívekre, a tolatásra, az irányjelzésre, a fékezésre és a kigyorsításokra.

Összességében a kutatók megállapították, hogy az idős sofőrök 17%-a követett el valamilyen kritikus vezetési hibát, amikor a vezető mellett ülő oktatónak közbe kellett avatkoznia, hogy elkerüljék a balesetet. A 85-89 éves vezetők között négyszer nagyobb volt a kritikus hibák aránya (átlagosan 4 kritikus hiba), mint a 70-74 évesek között (átlagosan kevesebb, mint 1 kritikus hiba).

A leggyakrabban elkövetett hiba a holttérben tartózkodó autók érzékelése és ellenőrzésének elmulasztása volt, számolt be a vizsgálati eredményekről Harvey L. Sterns az Észak-kelet Ohiói Orvosi Egyetem gerontológus professzora. A nők és férfiak autóvezetői képességei között nem volt számottevő eltérés.

A tanulmány a Neuropsychology című folyóirat május 16-i online számában jelent meg.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához