Ezeket látta már?

Rosszul alszik? Könnyebben lehet Alzheimer-kóros

2018.05.21. Módosítva: 2018.05.21.
alvas_betegseg

Nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója azoknál, akik rosszul alszanak, mint azoknak, akiknek nincsenek alvászavaraik – derítette ki egy új kutatás. Megelőzhető lenne a súlyos betegség, ha életmódot váltunk?

Az Alzheimer-kór korai diagnózisában nagy szerepe van az úgynevezett biomarkereknek, vagyis a betegségre utaló vegyületeknek. Ezek vizsgálata igen fontos, mert jóval azelőtt megjelenhetnek ezek a különböző testfolyadékokban, például a vérben vagy a gerincvelői folyadékban, hogy az Alzheimer-kórra utaló tüneteket megtapasztalná valaki.

Egy új kutatás ezeket a biomarkereket tanulmányozta, és úgy találták, hogy azoknál az egyébként egészséges embereknél, akik rosszul alszanak, nagyobb ezeknek a vegyületeknek a mennyisége, mint azoknál, akiknek nincsenek alvászavaraik.

Milyen alvási tényező hajlamosít az Alzheimer-kórra?

A kutatásba 101 embert vontak be. A résztvevők átlagéletkora 63 év volt, és bár nem voltak az Alzheimer-kórra utaló tüneteik (például a kognitív képességek gyengülése vagy memóriazavarok), a betegség nagyobb rizikójának voltak kitéve. Az Alzheimer-kór kockázatát növeli, ha valamelyik szülőnél diagnosztizálták a betegséget, illetve ha az érintett hordoz egy, apolipoprotein E-nek nevezett gént.

Úgy néz ki, ha odafigyelünk életmódunkra, csökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét Úgy néz ki, ha odafigyelünk életmódunkra, csökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét Forrás: EgészségKalauz

A résztvevőket kikérdezték az alvási szokásaikról, illetve arról, hogy vannak-e alvászavaraik, emellett pedig mintát vettek a gerincvelői folyadékukból. A gerincvelői folyadékból ugyanis kimutathatóak az Alzheimer-kórra utaló biomarkerek.

Barbara B. Bendlin és társai úgy találták, hogy azoknál, akik nem megfelelő alvásminőségről, gyakoribb ébredésekről és napközbeni álmosságról számoltak be, több biomarker volt kimutatható, mint a jól alvóknál.

Ezek a biomarkerek többek között az agyban felgyülemlő, úgynevezett plakkokra, az agysejtek károsodására és gyulladására utaltak. Bizonyos alvászavaroknál, például az alvási apnoénál nem volt megfigyelhető az összefüggés.

Csökkenthető az Alzheimer-kór kialakulásának esélye?

"Még mindig nem tudjuk megállapítani, hogy az alvászavarok növelik az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját, vagy az Alzheimer-kór miatt bekövetkező agyi változások befolyásolják az alvásunk minőségét. Mindenképpen további vizsgálatokra van szükség, hogy ezeket az összefüggéseket feltárjuk" - mondta dr. Bendlin, a University of Wisconsin-Madison kutatója.

Tudja mi az a biomarker, és miért nélkülözhetetlen ismeretük? Olvassa el!

"Nagyon fontos, hogy megtaláljuk az Alzheimer-kór befolyásolható rizikófaktorait, vagyis azokat a tényezőket, melyeket tudatos életmód változtatással csökkenthetünk. Sok olyan módszer van, melyekkel javíthatunk az alvás minőségén, és előfordulhat, hogy ezeknek az egyszerű, olcsó módszereknek köszönhetően megelőzhetjük az Alzheimer-kórt, vagy éppen késleltethetjük a tünetek megjelenését."

A szakemberek szerint azért is szükség van további vizsgálatokra, mert ebben a kutatásban az alvás minőségéről és az alvászavarokról a vizsgált személyek saját maguk számoltak be, ez pedig nem ad teljesen objektív eredményt.

A kutatás eredményeiről a Neurology című szaklapban számoltak be.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához