Ezeket látta már?

Szapora szívverés, nyirkos bőr: így ismerheti fel, ha az elgyengült érfalak okozzák

aneurizma nyirkos bőr magas vérnyomás szívroham stroke cukorbetegség

Az idősebb felnőttek mintegy 90 százaléka legalább egy, 80 százalék pedig több krónikus egészségi problémával küzd.

Magyarországon leggyakoribb a magas vérnyomás

Az egészségügyi statisztikák szerint az étkezéssel, a dohányzással és az alkoholfogyasztással kapcsolatos halálozások esetében hazánk az öt legrosszabban teljesítő európai uniós ország között szerepel. A halálozások háromnegyedét a szív- és érrendszeri megbetegedések (52 százalék) és a rosszindulatú daganatos megbetegedések (23 százalék) okozzák.

A Magyar Hipertónia Társaság adatai alapján a 8,3 millió felnőtt lakosból mintegy 3,5 milliót érint a magas vérnyomás. Ez a szám a lakosság idősödése miatt folyamatosan nő, a 75 év felettiek több mint 80 százaléka hipertóniás. A felmérés szerint az anyagcsere-betegségek közül a cukorbetegség a leggyakoribb, a lakosság nyolc százalékát érinti.

Ötvenéves kor felett megnő bizonyos betegségek kialakulásának kockázata, de a leggyakoribb betegségek közül az alábbiak azok, amelyekre a megelőzés miatt is kiemelte érdemes odafigyelni.

Magas vérnyomás

Számos szív- és érrendszeri betegség előszobája, hiszen csendes gyilkosnak is nevezik, mivel az esetek nagy részében sokáig nem okoz panaszokat. A felismerés legbiztosabb módja, ha rendszeresen ellenőriztetjük a vérnyomásunkat. A kezdeti tünetek közé tartozik a fejfájás, lüktetés, a bizonytalan egyensúly, a mellkasi nyomás, a szapora szívdobogás, az izzadás, a látászavar.

Szívroham

A leggyakoribb jelek a mellkasi fájdalom, a légszomj és a hátban, a vállban vagy a nyakban jelentkező fájdalom. Emellett izzadás, szédülés, hányinger is jelezheti. Kisebb a kockázata azoknál, akik nem dohányoznak, rendszeresen mozognak, és tartják a normál testsúlyt.

Stroke

A vér nem jut el az agy bizonyos részeibe, emiatt az érintett agysejtek elhalnak. Azonnal kérjen segítséget, ha hirtelen gyengeség vagy zsibbadás jelentkezik az arcában, karjában vagy lábában, ha elveszíti a tájékozódó képességét, összezavarodik, és nehezen beszél. A stroke kialakulásának esélyét csökkenti a rendben tartott vérnyomás, a koleszterinszegény étrend, a stresszkezelés és a dohányzás abbahagyása.

Aneurizma

Az érfal meggyengülése miatt kialakuló kiboltosulás. Veszélyét az adja, hogy ha kireped, vérzés alakul ki, annál nagyobb, minél nagyobb érről van szó – az aorta aneurizmájának megrepedése például életveszélyes állapotot okozhat. A tünetek között szerepelhet fájdalom, hányinger, szédülés, nyirkos bőr és szapora szívverés.

Cukorbetegség

Ötven éves kor felett jelentősen megnő a diabétesz kockázata, amely sok esetben szívbetegséggel, szembetegséggel, vesebajjal vagy más egészségi problémával társul. Az életmódbeli változtatások mellett érdemes rendszeresen ellenőriztetni a vércukorszintet.

Mozgásszervi betegségek

Leggyakoribb a gerinc- és hátfájás, ami összefügg az ülő életmód terjedésével is. Az ízületi fájdalmak, kopások, csigolyaproblémák miatt az idősebb felnőttek kieshetnek a munkából, nem tudnak kellő intenzitással részt venni a családi életben. A kontrollált mozgás sokat segít a megelőzésben és az állapotjavításban.

Csontbetegségek

Vékony csontról vagy osteoporosisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont veszít tartásából, rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak. A csontritkulás különösen gyakori a nőknél a változó kor után. A legjobb gyógymód a megelőzés, illetve a folyamat késleltetése, amit elősegít a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend és a rendszeres testmozgás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha naponta ennyit lépcsőzik, kisebb lehet az esélye a stroke-ra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csontritkulás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához