Ezeket látta már?

Hirtelen csap le, és a szívrohamra hasonlít: ezek a tüdőembólia legijesztőbb tünetei!

tüdőembólia, fulladás, köhögés, vérrög

A tüdőembólia váratlanul csap le és a tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire - így különböztethető meg a kettő.

A nőknél magasabb a kockázat, ugyanez igaz a túlsúlyosakra, a dohányosokra és a fogamzásgátló tablettát szedőkre. A vérrögök kialakulásának egyik leggyakoribb okai az (általában nagyobb) műtétek, ezért nagyon fontosak a megelőző intézkedések. Egyes esetekben a véralvadást gátló gyógyszerek meggátolják a vérrögök kialakulását a lábszár vénáiban.

A sebészeknek ezen felül rendelkezésükre áll az úgynevezett vena cava filter, mely az alsó testfélből a szívbe vezető nagy gyűjtőérbe helyezett szűrőt jelent, ez hivatott kiszűrni a lábszárból elszabadult vérrögöket.

Ezért is fontos a mozgás műtét után

Nagyon fontos megelőző módszer a mozgás: műtét után akkor is keljünk fel és mozogjunk, ha gipszet viselünk vagy mankót kell használnunk. Számos embernél hosszú távú repülőutak során alakul ki trombózis. "A légitársaságok magazinjaiban főként azt ajánlják, hogy a mélyvénás trombózis megelőzésének érdekében mozogjunk, mivel a hosszú repülés megnöveli a trombózis kockázatát" - mondta el Dr. Peter Blume, a Yale Egyetem Orvosi Karának lábsebésze az Amerikai Lábsebészek Szövetségének sajtóközleményében.

"Ugyanígy ha ülünk műtét után és a vér nem áramlik a lábszárunkban, mert nem mozgunk, megindulhat a vérrögképződés a vénákban. Az évek során megtanultuk, hogy a minél hamarabbi mobilizálás (ágyból való felkeltés) csökkenti a tüdőembólia esélyét is."

Tüdőembólia tünetei

A tüdőembólia tünetei nagyon hasonlítanak a szívroham jeleire:

Jellemző:

  1. hirtelen és megmagyarázhatatlan eredetű légszomj
  2. mellkasi fájdalom
  3. véres-nyálkás köpet

Kevésbé jellemző, de előfordulhat:

  1. zihálás
  2. lábduzzanat
  3. fokozott izzadás
  4. szapora pulzus
  5. ájulás

A tüdőembólia gyakran igen hirtelen jelentkezik és ezért fontos a gyors orvosi ellátás, így ne habozzunk segítséget kérni, ha a fenti tünetek valamelyikét tapasztaljuk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a stroke 7 jele - már egy esetén is azonnal mentőt kell hívni!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#tüdőembolia

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához