7 étel, ami felerősítheti a gyulladást a szervezetében

Betegségek
2025. szeptember 08. 08:04

Ha tartós gyulladás kínozza, akár ízületi panasz, allergia vagy krónikus fáradtság formájában, akkor az étkezésére is kiemelt figyelmet kell fordítania.

A háttérben gyakran olyan étkezési szokások állnak, amelyek fokozzák a szervezetben a gyulladásos válaszokat. Bizonyos ételek rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer túlzott működéséhez és a hosszú távon komoly problémát okozhatnak.

Finomított szénhidrátok: fehér kenyér, sütemények

A finomított szénhidrátok – például fehér kenyér, péksütemények – gyors vércukorszint-emelkedést váltanak ki, és az ebből fakadó inzulinszint-változás gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben. Harvardi kutatók szerint ezek az ételek hosszútávon hozzájárulnak a krónikus gyulladásos folyamatok romlásához.

Részben hidrogénezett zsírok (transzzsírok)

A transzzsírok a legkártékonyabb zsírok közé tartoznak: elősegítik a rossz koleszterin (LDL) emelkedését, csökkentik a jó koleszterin (HDL) mennyiségét, és jelentősen fokozzák az általános gyulladást. Késztermékekben, süteményekben, a mikrós popcornban, instant termékekben gyakran megtalálhatók.

Vörös hús és feldolgozott húsáruk

A vörös és különösen a feldolgozott hús, mint például a kolbász, a szalonna vagy a felvágottak magas telített zsírtartalommal bírnak, melyek fogyasztása a gyulladásos markerek tartós emelkedésével járhat. Emellett több tanulmány hozza összefüggésbe szív- és érrendszeri betegségekkel és rákos folyamatokkal is.

Sült és zsírban gazdag olajban készült ételek

A forró olajban a magas hőmérséklet hatására keletkező káros vegyület sejtszintű gyulladást idézhet elő, amely hosszú távon elősegítheti a krónikus betegségek kialakulását.

Hozzáadott cukor, cukros üdítők, édességek

A nagy mennyiségű hozzáadott cukor – például üdítőitalokban, édességekben – felboríthatja az anyagcserét, inzulinrezisztenciához és a szervezet gyulladásos állapotának felerősödéséhez vezethet.

Omega-6 zsírban gazdag növényi olajok

Bár az omega-6 zsírsavak létfontosságúak, túlzott fogyasztása (különösen omega-3 források nélkül) elősegíthetik a gyulladásos válaszokat. Éppen ezért fontos az egyensúly fenntartása, (kevesebb napraforgó- és kukoricaolaj), valamint az omega-3-ban gazdag élelmiszerek fogyasztása.

Előrecsomagolt, ultrafeldolgozott élelmiszerek

Az előre elkészített ételek (chips, előre csomagolt ételek, kész tésztafélék stb.) nemcsak magas só-, cukor- és zsírtartalmúak, hanem tartalmazhatnak gyulladást kiváltó adalékokat is. Ráadásul ezen étrend a szívbetegség, 2-es típusú cukorbetegség és akár bizonyos daganatok magasabb kockázatához is köthető.

Összegzés

  • A krónikus gyulladásos állapotokat az étrend is befolyásolhatja.
  • Bizonyos ételek, például a finomított szénhidrátok és transzzsírok, súlyosbíthatják a gyulladást.
  • Vörös és feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása káros egészségügyi hatásokkal járhat.
  • A hozzáadott cukor és a sütött ételek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz fokozódásához.
  • Az étrendi egyensúly fenntartása, például omega-3 zsírsavak bevitele, mérsékelheti a gyulladást.
Mennyi a magas CRP-szint, mikortól jelez betegséget és mit árul el a CRP a szívroham kockázatáról?
Kapcsolódó cikk

Mennyi a magas CRP-szint, mikortól jelez betegséget és mit árul el a CRP a szívroham kockázatáról?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyulladás# LDL-koleszterin# gyulladáscsökkentés# étkezés

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk