Ezeket látta már?

Jó receptek - egészséges öregkor

Betegségek
2012. február 06. 11:08
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Öt évre tervezett tudományos programot indít a WHO a betegségmentes öregedést legjobban biztosító étrend összeállítására.

Az öregedő Európa számára indított NU-AGE munkaterv kiemelten foglalkozik a 65 évesnél idősebb lakosság optimális ételeinek elkészítésével és terjesztésével.

erek-erelmesz-d00000D77b4785b236c15

Forrás: MTI


Az orvostudomány fejlődése miatt a fejlett országokban a születéskor várható élettartam egyre nő. A szakértők ennek ellenére azt hangsúlyozzák, hogy az életkor kitolódása legfeljebb harmadában köszönhető az orvoslásnak, ennél sokkal fontosabb a magasabb életszínvonal, a tisztább környezet és az egészségesebb táplálkozás.

Ennek az utolsó tényezőnek a fontosságával és tényleges hátterével azonban aránylag kevés kutatás foglalkozott. A WHO legújabb adatai szerint az utolsó húsz évben az európaiak átlagos életkora hat esztendővel lett hosszabb. A gond az, hogy az adatok azt is mutatják: kontinensünk öregeinek átlaga hiába számíthat 78. születésnapjának megünneplésére, ha sokan már 60 éves koruk után segítségre, esetleg ápolásra szorulnak.

Becslés szerint 2030-ra az Európai Unió országaiban a lakosság 40 százaléka 65 évesnél idősebb lesz. A tavaly elindított NU-AGE programban "ételpiramist" állítanak össze, amely szemlélteti az egyes tápanyagok javasolt arányát az idős emberek étkezésében. Fiatalkori életvitelre vonatkozó ajánlások már korábban is léteztek, kérdés azonban, hogy ez a későbbi életszakaszokra is érvényes-e.

Sok adat szól amellett, hogy a táplálkozásnak nagy szerepe van a szervezet gyulladásos folyamataiban. Speciális típusú gyulladás okozza például az érelmeszesedést - amelynek számos szív- és érrendszeri következménye lehet -, ezért ennek az idült gyulladásnak a lassítása alapvetően befolyásolja az életkilátásokat.

A táplálkozásnak a cukorbetegség megjelenésében és előrehaladásában is szerepe van. Újabb vizsgálatok eredményei szerint ez az összefüggés a gondolkodási képesség romlására is érvényes. A kutatók kidolgozzák az idős emberek optimális folyadékfogyasztását, a javasolt étkezési rostok mennyiségét, valamint bizonyos vitaminok, elsősorban a D- és a B12-vitamin bevitelének arányát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# diéta # öregedés # recept # vitaminhiány

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés