Ezeket látta már?

Koronavírus az élelmiszereken: mennyire veszélyes valójában?

Betegségek
2021. január 26. 08:29
GettyImages-bevásárlás, zöldségek, gyümölcsök, egészséges ételek, egészséges életmód

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az élelmiszerek csomagolásán megtapadhatnak a kórokozók, így a Covid-19 is.

A TÉT Platform nemrég megjelent tanulmánykötetében magyar szakemberek vizsgálták a koronavírus életünkre, életmódunkra gyakorolt hatásait, összegezték és elemezték a kutatási eredményeket. Az ingyenesen letölthető kötetben többek között olyan témákat járnak körül, mint az élelmiszerbiztonság, a koronavírus járvány alatti egészséges táplálkozás vagy éppen a fogyasztói szokások változása a pandémia alatt.

Meg lehet-e fertőződni élelmiszerrel?

Eltérően az élelmiszer eredetű emésztőrendszeri vírusoktól, mint például a norovírus, a rota vagy a hepatitisz-A, amelyek szennyezett élelmiszereken keresztül betegítik meg az embereket, a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 egy légúti megbetegedéseket okozó vírus, mely jelenlegi tudásunk szerint elsősorban emberről emberre terjed. Jelenleg nincs tudomásunk olyan esetről, melyben a koronavírussal szennyezett élelmiszer miatt fertőződött meg valaki, és a szakmai szervezetek is egyetértenek abban, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy a koronavírus a szájon át az emésztőrendszerbe kerülve okozna megbetegedést – írja Dr. Bánáti Diána professzor, élelmiszer biztonsággal foglalkozó szakember.

Azonban azt is tudjuk, hogy a koronavírus fertőzőképes marad különböző felületeken, akár több napig is. Az új koronavírus leghosszabb ideig műanyagokon marad életben (72 óra), ezt követi a rozsdamentes acél (48 óra), majd a karton (24 óra) és csupán 4 óráig réz felületen. Vagyis nem lehet teljesen kizárni, hogy az élelmiszerek csomagolása tökéletesen vírusmentes!

A nyers élelmiszerek (például zöldségek és gyümölcsök) és a csomagolás nélküli élelmiszerek (például sütőipari termékek) azonban megfertőződhetnek, ha egy fertőzött - de a COVID-19 tüneteit esetleg nem mutató - személy rájuk tüsszent, vagy más módon, légzéssel kibocsátott folyadékcseppek formájában átviszi a koronavírust az élelmiszer felületére vagy az élelmiszer csomagolására. Ezért is olyan fontos a maszkviselés, hiszen éppen az ilyen jellegű kontaktusokat előzheti meg!

Az, hogy meddig maradhat stabil, fertőzőképes a koronavírus a különböző felületeken, egyéb tényezőktől is függ, többek között a hőmérséklettől, a páratartalomtól, vagy éppen attól, mennyi napsugárzás éri. A szakértők szerint az ételek olyan hőmérsékleten történő hőkezelése, amely ahhoz szükséges, hogy megölje az élelmiszerekkel terjedő betegségeket okozó kórokozókat, valószínűleg a COVID-19-et okozó koronavírust is megöli. Általában (legalább) 70-75 fokra érdemes felmelegíteni az élelmiszereket, hogy a kórokozókat elpusztítsuk. Ugyanakkor a hűtés és fagyasztás kevésbé hatékony, a vírusok még -20 fokos környezetben is több hétig fertőzőképesek maradnak!

Rendelhetek elvitelre ételt?

A tudományos bizonyítékok abba az irányba mutatnak, hogy a COVID-19 az esetek 90 százalékában emberről emberre terjed, az esetek 10 százalékáért követhető ez vissza a környezetre, pl. a különböző fertőzött felületek megérintésére. Tehát a személyek között közvetlen, cseppfertőzés útján történő fertőzés a legjellemzőbb az élelmiszerláncban is, beleértve az élelmiszerek előállítását, forgalmazását és a kiszolgálást is.

Jelenleg nincsen arra utaló jel, hogy az elvitelre vagy drive through (drive-in) éttermekben vásárolt ételek növelnék a betegség gyakoriságát. Ugyanez vonatkozik az étel házhoz szállításra, mivel ez is segít fenntartani a távolságtartást, és csökkenti az érintési pontok számát az étel elkészítése és felszolgálása között.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# koronavírus # étel # Covid-19 # fertőzés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés