Ezeket látta már?

Ami fontos: tüdőbetegségek korai felismerése

2012.08.30. Módosítva: 2015.11.04.

A tüdőbetegségekkel szemben is a korai felismerés a legjobb orvosság! Valamennyi betegségre igaz az, hogy a korai felismerés jelentősen növeli a gyógyulási esélyeinket és csökkenti a kezelések súlyosságát. A tüdőbetegségek esetén sincs ez másképp, ráadásul a dohányzás terjedése és a nagyvárosi életmód nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben a kóros esetek száma jelentősen megnőtt. A rendszeres szűrővizsgálat azonban nemcsak a veszélyeztetett csoportba tartozóknak ajánlott, hanem mindenki számára, aki törődni szeretne az egészségével. A tüdőbetegségek egyik leghatékonyabb diagnosztikai eszköze a CT vizsgálat, amelynek működéséről és előnyeiről Dr. Takács Ildikó, a Budai Egészségközpont radiológusa ad bővebb tájékoztatást.

"Míg az ’50-es években a tüdőszűrés célja a tuberkulózis észlelése és terjedésének megakadályozása volt, ma elsősorban a tüdőrák korai felismerése áll fókuszban. Ebben nagy segítséget jelentenek az olyan korszerű módszerek, mint a mellkas CT vizsgálata, amellyel képesek vagyunk a rosszindulatú változásokat már kezdeti stádiumban kiszűrni, így sokszorosára nő a teljes gyógyulás reménye" – mondta Dr. Takács Ildikó.

Ami fontos: tüdőbetegségek korai felismerése

Világszerte a leggyakoribb halálozási okok közé tartoznak a tüdőrák és az egyéb tüdőbetegségek. A rendszeres és megbízható szűrések épp ezért életmentők lehetnek, mivel egy tüdődaganatnak például alig vannak észrevehető jelei. A betegség nem okoz panaszokat, ezért általában későn ismerik fel. Sokszor már csak a csontban keletkezett áttét okozta hátfájdalom hívja fel a figyelmet a problémára, és derül ki a primer tüdődaganat.

A CT készülékekkel akár 95 százaléknál is nagyobb pontossággal ismerhetőek fel a daganatos esetek. A módszer rendkívül nagy előnye, hogy akár az egy centiméternél kisebb elváltozások is kiszűrhetők vele. A CT vizsgálat jól mutatja a diffúz és a jóindulatú tüdőelváltozásokat is, ez utóbbiaknál sokszor elegendő az utánkövetés. A szűrés során láthatóak a gyulladás utáni maradványok mind a tüdőben, mind a mellhártyán. A mellhártya daganatos betegségei is felismerhetők, valamint a szív állapotára és a kis- és nagyvérkör keringésére vonatkozó jelek is értékelhetők. A CT hatékonyságát az eredmények is igazolják: egy amerikai szűrőprogramban, amelyben 53 300 ember vett részt, több mint ötödével csökkent a tüdőrák okozta halál és 7 százalékkal a teljes halálozás .

"Nem lehet eleget hangoztatni a rendszeres szűrés fontosságát. A mellkas CT vizsgálat a korai felismerés mellett ráadásul abban is segíthet, hogy megadja a kezdő támogatást a dohányzás elhagyásához, így egy egészségesebb életmód kialakításához" – tette hozzá a doktornő.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához